Pussy Riot-filmer censureras i Ryssland

Publicerad 2012-12-03

Många oroliga för att internetfriheten inskränks

Videoklipp från Pussy Riots punkaktion mot Putin blockeras nu på internet i Ryssland.

Samtidigt växer listan över "förbjudna sajter" i landet – nu fruktar många att nätfriheten är hotad.

Tre medlemmar i Pussy Riot dömdes till fängelse i augusti efter en protestaktion mot president Vladimir Putin i Frälsarkatedralen i Moskva. Fram till nyligen har videoklipp från aktionen legat ute på nätet för alla att se.

Nu blockeras klippen för ryska internetanvändare, skriver Dagens Nyheter.

Många sajter förbjudna

I torsdags fattade rysk domstol beslut om att "begränsa" tillgången på klippen eftersom domstolen anser att filminspelningar av deras agerande, inklusive deras uppmärksammade punkperformance i Moskvas Frälsarkatedral, är "extremistiska", skriver TT. Och Youtubes ägare Google har meddelat att man kommer att lyda domstolen och blockera klippen i Ryssland.

Många fruktar nu att internetfriheten i landet är hotad.

DN skriver att det här bara är den senaste i raden på en växande "svart lista" över förbjudna sajter. På listan finns bland annat Hitlers ”Mein Kampf”, antiislamfilmen ”Innocence of Muslims”, misstänkta barnporrsajter och sajter som anses sprida drogpropaganda.

"Har sneglat på Kina"

– De har givetvis sneglat på Kina. Men våra ledare blev också skrämda av den arabiska våren, när allt motstånd organiserades med hjälp av nätet, säger Pavel Rassudov, som är ordförande i det ryska Piratpartiet, enligt DN.

Censuren har hittills slagit mot runt 200 sajter, men eftersom den "svarta listan" är hemlig har Piratpartiet publicerat en egen lista på nätet där bannlysta sajter offentliggörs.

I november trädde en ny rysk lag i kraft som gör gällande att ryska internetleverantörer har tre dygn på sig för att blockera en sajt som anses extremistisk eller stötande – annars hotas de av åtal. I många fall krävs inte ens domstolsbeslut för att blockera sajter, skriver DN.

ANNONS