Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Larm om förgiftningar med paracetamol

Publicerad 2013-01-17

Ökning med 28 procent på två år – krav på recept

Nu ökar kraven på att införa receptbeläggning av Alvedon.

Antalet frågor om paracetamolförgiftningar till Giftinformationscentralen har ökat med en tredjedel – på två år.

Nu ökar kraven på att göra läkemedlen receptbelagda, uppger Dagens Nyheter.

Som Aftonbladet tidigare berättar sker en alarmerande ökning av fall där främst unga förgiftar sig med paracetamol. När Sveriges sjukhus tillfrågades, uppgav många ansvariga läkare att de som tar paracetamol som ett rop på hjälp inte förstår hur farligt det är – och att det kan vara för sent att rädda någon om inte motgift sätts in snabbt. Många krävde också hårdare reglering.

– Det ska inte säljas till barn och ungdomar, sa Magnus Oléni, tillförordnad verksamhetschef på barnpsykiatrin i Halland.

Färsk statistik från Giftinformationscentralen visar nu att ökningen av antalet samtal som handlar om förgiftningar med den smärtdövande substansen paracetamol, som bland annat finns i Alvedon och Panodil, fortsätter.

I fjol var det 3 296, uppger Dagens Nyheter, vilket motsvarar drygt 700 fler än för två år sedan. De flesta fallen tros vara impulshandlingar i syfte att skada sig själv.

Kräver åtgärder

En av de "avgörande" anledningarna till den stora ökningen uppger Mark Personne, medicinsk chef på Giftinformationscentralen, vara den ökade tillgängligheten som kommit i samband med avregleringen av apoteksmarknaden. Den har gjort att värktabletter numera finns att köpa även i matbutiker och på dygnet runt-öppna bensinstationer.

Nu kräver centralen åtgärder, som förändring av förpackningsstorlek, tablettstyrka och receptbeläggning.

– Vår åsikt är att problemen har en så stor omfattning att man bör ta ett grepp kring problematiken. Man kan göra balanserade åtgärder, till exempel att receptbelägga de största förpackningarna eller den högsta styrkan, säger Mark Personne till Dagens Nyheter.

Niclas Holmberg, presschef på Glaxosmithkline, läkemedelsbolaget som tillverkar Alvedon, påpekar att de högsta nuvarande styrkorna, 0, 665 gram och ett gram, redan är receptbelagda.

– Antalet inrapporterade biverkningar till Läkemedelsverket har inte ökat, även om vi vet att det finns en underrapportering. Men baserat på branschen och myndigheternas biverkningsrapporter kan inte vi se någon ökning av överdoser. Rätt använt är paracetamol ett fantastiskt läkemedel, säger han till Aftonbladet.

Dottern insåg för sent

Aftonbladet pratade tidigare med Ulrika, mamman till 22-åriga Anna som 2005 dog efter att ha tagit en stor mängd Alvedontabletter. Anna hade tvångssyndrom och hade flera gånger dessförinnan impulsmässigt skadat sig själv, men alltid larmat för att få hjälp. Mamman tror inte att dottern insåg farligheten i tabletterna hon tog, förrän det var för sent.

Ulrika, som egentligen heter något annat, har sedan dotterns död kämpat för att öka kunskapen om Alvedon och andra smärtstillande läkemedel med paracetamol som bas. Hon har haft kontakt med EU, Läkemedelsverket och anmält läkemedelsbolagen för förskönande reklamkampanjer.

Ulrikas protester har lett till att askarna har blivit mindre, från 30 till 20 tabletter per paket.