Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

’Förstår inte hur farligt det är’

Publicerad 2012-11-05

Varje år dör tio svenskar – efter att ha tagit vanliga smärtstillande tabletter.

Nu kräver vården hårdare reglering, visar Aftonbladets enkät.

– Det ska inte säljas till barn och ungdomar, säger Magnus Oléni, tillförordnad verksamhetschef på barnpsykiatrin i Halland.

Alvedon, Panodil och Reliv baseras på paracetamol. De är vanliga, billiga smärtstillande läkemedel som säljs på apotek och i matvaruaffärer.

Sedan millennieskiftet har antalet förfrågningar till giftinformationscentralen om paracetamol mer än fördubblats, och har nått nära 2 500 i år.

Riskerar organskador

I en enkätundersökning till Sveriges sjukhus visar sig de flesta svarande läkare uppleva många fall varje år. De flesta uppges vara personer som förgiftat sig frivilligt – utan att verkligen vilja dö.

– De som tar paracetamol som ett rop på hjälp vet inte hur farligt det faktiskt är. De som vill ta livet av sig vet inte hur utdraget och obehagligt det är att dö av akut leversvikt, säger Anders Ericsson, narkosläkare på Mora lasarett.

– Det bör framgå att man vare sig somnar in eller dör snabbt utan att man riskerar allvarliga organskador, säger Mark Personne, chefsläkare på giftinformationscentralen.

Reglera försäljningen

Kai Knudsen, docent och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, berättar även om fall där förgiftningarna inte varit frivilliga.

– Den senaste veckan har vi haft två fall av akut leverpåverkan till följd av långtidsanvändning. Det är personer i 40-50-årsåldern med smärtproblem som successivt ökat dosen när de fortfarande haft ont. De fick akut leversvikt varav den ena gick till levertransplantation.

Många läkare som svarat Aftonbladet anser att försäljningen bör regleras hårdare, med tydligare varningstexter och information.

Flera anser också att man bör begränsa antalet tabletter som kan köpas vid ett och samma tillfälle.