Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Så svarar sjukhusen om paracetamol

Publicerad 2012-11-05

Sjukhus/enhet, antal förgiftningsfall per år, kommentar om reglering

Västerviks sjukhus: 20-30. -

Capio S:t Görans sjukhus: 40-65. ”Kunskapen är för låg om hur giftigt det är. Tydligare varningstext borde finnas på förpackningarna.”

Danderyds sjukhus: 35. ”Varningstexter borde bli bättre.”

Länssjukhuset i Kalmar: 10. ”All medicinering är farlig i höga doser.”

Kalmar psykiatri: -. ”Borde inte vara tillåtet att sälja för många tabletter åt gången.”

Mora Lasarett: 10. ”De som tar paracetamol som ett rop på hjälp vet inte hur farligt det faktiskt är. De som vill ta livet av sig vet inte hur utdraget och obehagligt det är att dö av akut leversvikt. Varningstext på asken är inte fel.”

Universitetssjukhuset i Linköping: 16. ”Det vore önskvärt att preparat endast kunde säljas där försäljarnas kunskap är god.”

Universitetssjukhuset i Örebro: 40. -

NU-sjukvården, Västra Götaland: 30. ”Yngre har större kunskaper än äldre om giftighet och biverkningar. Men det är svårt att säga något om reglering.”

Hallands sjukhus: 40. ”Kunskapen generellt sett är för låg. Hårdare reglering behövs.”

Sahlgrenska universitetssjukhuset: 6 till intensiven i år. -

Jämtlands läns landsting: 14 i år. ”Det vore bra att upplysa allmänheten bättre.”

Lasarettet i Trelleborg: 5. ”Allmänheten förstår i regel inte hur lite paracetamol som krävs för obotliga skador. Marknadsföring bör ske med bättre varningstexter.”

Barnakuten, Akademiska sjukhuset, Uppsala: 10. ”Kunskapen om riskerna är bristfällig och absolut i behov av spridning i befolkningen. Det finns en okunskap om att 140 milligram per kilo kan ge skador hos ett barn, motsvarande tre tabletter Alvedon för en ettåring, och att högre doser faktiskt kan leda till obotliga leverskador och i värsta fall död.”

Växjö centrallasarett: 20. ”Kunskapen om paracetamol är inte särskilt stor.”

Norrbottens läns landsting: 16. ”Varningssignaler på förpackningar och säkerställande av information vid försäljning kan vara möjliga åtgärder.”

Fotnot: Aftonbladet har skickat en enkät till samtliga svenska sjukhus. Vissa har inte svarat, andra har ingen statistik och vissa hänvisar till giftinformationscentralen.