New Horizons vid liv efter Pluto-besök

Publicerad 2015-07-15

Rymdsonden New Horizons har överlevt färden förbi Pluto.

I natt skickades de första historiska signalerna från dvärgplaneten 4,8 miljarder kilometer bort.

Solsystemet ’ursprungliga uppsättning’ planeter har nu alla besökts.

Redan i går nådde New Horizons, mycket sannolikt, fram till Pluto och forskare vid NASA jublade. Men en viss spänning infann sig också eftersom bekräftelse på att New Horizons verkligen kommit fram dröjde till i natt.

Men strax innan klockan tre kom beskedet. Sonden hade klarat färden förbi Pluto utan att ha ådragit sig några skador på sina system. Budskapet togs emot av jubel och och applåder på Nasa.

Färden förbi Pluto innebär att alla de objekt som av många anses vara solsystemets planeter, från Merkurius till Pluto, nu har besökts minst en gång av en sond.

– Vi har genomfört den grundläggande rekognoseringen av solsystemet, ett uppdrag som startades under president Kennedy för mer än 50 år sedan och fortsätter i dag under president Obama, säger New Horizons-forskaren Alen Stern, till BBC.

Hans kollega John Grunsfeld instämmer.

– Det här är ett adelsmärke i den mänskliga historien. Det har varit en otrolig resa, säger han till AP.

Bilder på onsdag

Resan började redan för nio och ett halvt år sedan. Då ansågs Pluto fortfarande vara en fullfjädrad planet medan den i dag beskrivs som en dvärgplanet.

På onsdag kommer högupplösta bilder av Pluto tagna av New Horizons att offentliggöras av Nasa. Efter att ha passerat dvärgplaneten kommer rymdsonden att fortsätta in i Kuiperbältet.

Har speciell last

Dvärgplaneten Pluto upptäcktes av astronomen Clyde Tombaugh på Lowellobservatoriet i Arizona 1930. Fram till 2006 betraktades Pluto som en planet, den yttersta i vårt solsystem. Men nuförtiden använder forskarna oftare beteckningen dvärgplanet.

Namnbytet har väckt en del debatt.

Enligt Wikipedia har delstaten New Mexico, där Tombaugh bodde, stiftat en lag om att Pluto ska kallas för en planet.

För att hedra Plutos upptäcktsman har Nasa placerat en speciell last ombord på rymdsonden. Inuti New Horizons finns en liten mängd av Tombaughs aska.

Följ ämnen i artikeln