Snögubbarna försvinner söder om Dalälven

Publicerad 2015-11-03

När våra barnbarn blir vuxna finns inga vita jular, varnar SMHI i ny larmrapport

För varje år som går får vi mindre och mindre snö.

Skidor och pulkor står redo, men snön lyser allt oftare med sin frånvaro.

De senaste 50 år har forskarna genom mätningar kunnat konstatera att snösäsongen har blivit allt kortare och snötäcket allt tunnare.

I södra halvan av landet är snösäsongen två veckor kortare i dag och i sydöst, som i Småland, Närke och Östergötland, hela tre veckor kortare.

Inga pulkabackar

Genom nya analyser har SMHI nu skapat ett framtidsscenario, där man visar hur klimatet i Sverige, län för län, kommer att förändras under det kommande seklet.

Och det är en dyster bild de målar upp – åtminstone för den som gillar snö, kyla och vinterlek.

– Det kommer att bli väldigt få dagar med snö i södra Sverige om vi fortsätter att accelerera våra utsläpp av växthusgaser, säger Elin Sjökvist, meteorolog och projektledare på SMHI.

Ända från Skåne upp till Dalälven kommer vintrarna om 50-75 år i princip att vara gröna.

Utan snögubbar, pulkabackar eller naturliga skidspår.

Den som vill åka utför söder om Dalälven måste åka på konstsnö.             

Och den som vill njuta av en vit jul måste söka sig norrut – eller drömma sig bort på gamla bilder av mormorsmor och farfarsfar, när snön, i alla fall ibland, låg vit på taken på julaftonsnatten.

Tydlig signal

De mest dramatiska förändringarna kommer att drabba östra Svealand och Norrlandskusten där snösäsongen kan kortas med flera månader.

– I Götaland och östra Svealand kommer det att bli inga eller som mest 20 dagar med snö i slutet av seklet, säger Elin Sjökvist.

– I dag är det som mest upp emot 80 dagar på småländska höglandet och i östra Svealand, så det minskar ganska dramatiskt.

Två månader mindre med snö, alltså.

– Det är en ganska tydlig signal om att något inte står rätt till, säger Elin Sjökvist.

I hela landet kommer snösäsongen att minska med mellan 40 och 80 dagar. Hur mycket beror på mängden växthusgaser vi släpper ut de närmaste decennierna.

Varmt – och regn

Mindre snö innebär också att det blir varmare. I Sverige, som kylts ned av snön under vintern, ökar temperaturen mer än i resten av världen.

– Medeltemperaturen i Sverige ökar med upp till sex grader om vi väljer att inte begränsa utsläppen av växthusgaser, säger Elin Sjökvist.

– Det ökar mest i norra Sverige och det har med snön att göra. I dagens klimat är fjällområdet snötäckt stora delar av året, men i takt med att temperaturen ökar smälter snön och det frigör markyta, som tar upp mer värme från solen. Det blir som en ond spiral.

Mer regn blir det också – medelmängden nederbörd kommer att öka med upp till 50 procent i norra Sverige och 20 procent i övriga landet.

Bestämmer i dag

Redan nu märks klimatförändringarna tydligt. Hur stor förändringen blir i framtiden beror på vårt agerande i dag.

Om utsläppen av växthusgaser begränsas ökar chanserna för att våra barnbarn och barnbarnsbarn får uppleva snö och riktiga vintrar, som vi minns dem, även i framtiden.

– Det som vi redan har ställt till med får vi se konsekvenser av de kommande decennierna. Men vårt agerande i dag, det kommer att märkas först i slutet av seklet, säger Elin Sjökvist.

Följ ämnen i artikeln