Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Levande begravd – i 17 timmar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-08

Ingen vågade hoppas att Celdic Genoud var vid liv.

Men efter 17 timmars sökande såg alpinräddarna plötsligt en skidhjälm i snön.

De började gräva – och hittade 21-åringen levande begravd.

Celdic Genoud ignorerade myndigheternas lavinvarningar och gav sig ut på en offpisttur i Schweiziska Evolene.

När han inte kom hem anmälde hans föräldrar honom som saknad. Han hade då svepts med av en lavin. Det snötäcke han låg under var bara en halvmeter tjockt, men enligt polisen satt han fast som i ett skruvstäd.

Jean-Marie Bornet, polistalesman i kantonen Valais, betecknade räddningen som ett "mirakel" med tanke på hur länge 21-åringen legat under snön. Ingen kan påminna sig något liknande, tillade han.

Syntes knappt

När mörkret föll letade räddningsmanskap med helikoptrar och strålkastare efter åkaren, men sökandet avbröts på grund av riskerna. I söndags morse återupptogs det, och till slut upptäckte räddarna en skidhjälm, nästan osynlig i snön.

– Vi hovrade fem meter över honom utan att se honom, sade bergsguiden Pierre-Yves Terretaz.

– Vi drog fram offret ur halvmeterdjup snö och blev paffa över att finna honom vid medvetande och till och med alldeles redig.

Att överleva med ansiktet begravt i snö i 17 timmar är mycket sällsynt, underströk polisen. Vanligen brukar räddningsarbetare räkna i minuter snarare än timmar när det gäller att snabbt få fram lavinoffer ur snömassorna. Risken för skador, kvävning, chock och nedkylning är mycket stor.

Skärper tonen

Det har annars varit svarta dagar i många europeiska skidområden på senare tid. I Österrike har tolv skid- och snowboardåkare omkommit den senaste veckan, och myndigheterna har varnat för fler laviner till följd av ymnigt snöfall och hård blåst.

I Italien dog åtta personer i laviner i helgen, huvudsakligen för att de ignorerat lavinvarningar och åkt eller vandrat offpist. I december omkom fyra räddningsarbetare i letandet efter två tanklösa vandrare i riskområden.

Romregeringen planerar nu lagändringar och fängelsestraff för dem som utlöser sådana snöras. De skyldiga ska också kunna dömas till böter på 5 000 euro (51 000 kronor). Förslaget tas snart upp i senaten.