Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Syriens diktator leker med FN – dödar när observatörerna åkt

”Som att spotta Kofi Annan och hela världen i ansiktet”

Syriens diktator leker med FN.

Meningen är att FN:s observatörer ska få stopp på dödandet. Istället utnyttjar regimen de utländska observatörerna för att avslöja regimmotståndare och döda dem.

Observatörsmissionen riskerar bli ett sätt för omvärlden att döva sitt samvete.

Förra veckan röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt för att skicka 300 observatörer till Syrien för att under 90 dagar kartlägga situationen i landet och se till att den syriska regimen följer Kofi Annans fredsplan.

Ett tiotal observatörer är redan på plats. Men det går inte riktigt som tänkt.

När observatörerna besökt staden Hama så återupptog regimens trupper beskjutningen av staden så fort de kört därifrån.

Avskyvärt

Inte nog med det. Enligt Kofi Annans talesman finns det trovärdiga uppgifter som berättar att de människor som tog kontakt med observatörerna på gatan i efterhand söktes upp av regimens trupper. Flera av dem dödades.

– Jag är särskilt upprörd över uppgifterna om att syriska regeringstrupper åkte in i Hama efter att observatörerna rest därifrån och öppnade eld med sina automatvapen, varvid flera människor dödades, sa Kofi Annan inför säkerhetsrådet. Om det visar sig stämma är det helt oacceptabelt och avskyvärt.

Ovanpå detta vägrar Syrien att ta emot observatörer från nationer som anses vara fientligt inställda. Det diskvalificerar minst ett 60-tal länder. Vilket gör att det tar längre tid att få ihop styrkan. Vilket är precis vad Assad vill. Ju färre oberoende ögon på plats desto bättre för diktatorn.

Bildbevis

FN vill ha hela styrkan på plats så fort som möjligt.

Kofi Annan verkar fortfarande utgå från att Syrien tar sina löften om att följa fredsplanen på allvar.

Detta trots att satellitbilder visar att den syriska armén inte alls dragit tillbaka sina tunga vapen från stadskärnorna, vilket var en central del av eld upphör-avtalet. Syrien hävdar trots bildbevisen om motsatsen att man dragit sig tillbaka från städerna.

För varje dag som går blir det allt mer tydligt att Assad inte har en tanke på att fullfölja sin del av överenskommelsen med Annan.

Att skicka in trupper för att döda människor som precis vågat tala med observatörerna i tron att de nu var säkra visar på ett rent förakt för fredsplanen. Det är som Assad spottar Kofi Annan och hela världen i ansiktet.

Lockbeten

Assad använde i praktiken observatörerna som lockbeten för att lura fram oppositionella i ljuset och sedan avrätta dem.

För honom är observatörsmissionen bara ett sätt att vinna ännu mer tid.

Man kan undra varför världen låter honom hålla på. Förmodligen av det enkla skälet att säkerhetsrådet inte lyckades ena sig om något mer kraftfullt än den obeväpnade observatörsstyrkan. Ryssland och Kina hade lagt in sina veton mot alla försök att gå längre.

För övriga världen är observatörsstyrkan ett sätt att visa att man trots allt gör någonting. Även om det i praktiken inte betyder ett dyft.

Enda fördelen med observatörerna är att om kan rapportera vad som verkligen händer så blir det svårare för Ryssland och Kina att i längden motsätta sig hårdare tag mot Syriens diktator.