Röder lovar en supersommar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-20

Väderexperten: 4 grader varmare än normalt i juli

BERLIN

Håll ut. Snart kommer sommarvärmen.

Aftonbladets väderexpert, den tyske meteorologen Wolfgang Röder, lovar att det blir riktigt varmt och soligt i både juli och augusti.

- Det kan i juli bli fyra grader varmare än normalt i södra Sverige.

Redan i mars förutsåg Wolfgang Röder i sin första långtidsprognos för det svenska sommarvädret att den första delen av juni skulle bli kall och regnig. Faktum är att vädret de senaste veckorna blivit något bättre än vad han först trodde.

- Men det ska inte påverka resten av sommaren. I början av nästa vecka börjar det gradvis bli varmare och sedan blir det bara bättre.

Juli blir enligt Wolfgang Röders långtidsprognos överlag torr, solig och varm.

Sen semester? Grattis!

- I samband med åskväder kan det bli lite svalare, men jag räknar med att de flesta dagarna blir varma och soliga. Under flera dagar kan termometern stiga över 30 grader.

Även augusti blir en fin månad där samma högtrycksbetonade väder som under juli dominerar - åtminstone under de två första veckorna.

- Det är inte riktigt klarlagt, men det finns tecken som tyder på att det kan bli varmare dagar i augusti än i juli.

Det är alltså bara att gratulera alla dem som valt att ta en sen sommarsemester.

- Även augusti blir torr med lite nederbörd och mestadels svaga vindar från syd eller sydväst.

Röder ger sin sommarprognos 75 procents tillförlitlighet. Han har bara använt sin nya metod att ställa långtidsprognoser ett par år och det finns ett par osäkerhetsfaktorer.

Nya metoden hemlig

- Men för april, maj och juni har den i stort sett visat sig stämma.

Hans nya metod för att ställa prognoserna är än så länge hemlig. Det enda han avslöjar är att han studerar luftmassornas banor över norra halvklotet och jämför det med omfattande väderstatistik från tidigare år.

Per-Ola Ohlsson

Följ ämnen i artikeln