Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Åklagare vägrar svara på frågor om Assange

Publicerad 2014-06-17

I snart fyra år har Julian Assange varit häktad i sin frånvaro.

Nu väljer 59 utländska organisationer att formellt kritisera Sverige inför FN.

Men överåklagaren Marianne Ny vägrar att svara på några frågor om utredningen.

Sedan våldtäktsutredningen mot Julian Assange gick i stå när han tog skydd på Equadors ambassad i Stockholm har åklagare Marianne Ny varit sparsam med kommentarer, med hänvisning till att ärendet handläggs i London.

– När vi bestämde oss för att hantera det på det sättet så beslutades det att vi inte gör enskilda intervjuer om fallet. I det fall det händer något nytt i fallet kommer vi att kalla till en presskonferens.

Men skulle du säga att utredningen mot honom fortgår?

– Det där är sådant som du kan läsa på åklagarmyndighetens hemsida. I övrigt har jag inga kommentarer.

På hemsidan som Marianne Ny hänvisar till finns det en kronologi över Julian Assanges fall. Den uppdaterades senast i augusti 2012, alltså för snart två år sedan när Assange beviljades politisk asyl i Ecuador.

Sverige kritiseras

På söndag kommer 59 olika organisationer med inriktning på mänskliga rättigheter, rättsväsende och juridik att lämna in rapporter där de kritiserar det svenska rättsväsendet, med anledning av behandlingen av Assange.

Bland annat kritiserar organisationen Sverige för att ha orättfärdigt långa häktningstider innan åtal väcks och har lämnat in rapporter inför FN:s allmänna ländergranskning (UPR) som är planerad för 2015. Då ska Sverige granskas för hur vi upprätthåller mänskliga rättigheter.