Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Många olyckor på blixthala vägar

Publicerad 2013-11-20

Utanför Örebro frontalkrockade en traktor och en bil och i nordvästra Skåne inträffade sex olyckor inom en timme.

Nu varnar polisen för halkan.

En man skadades svårt i olyckan öster om Örebro strax före klockan 07 på onsdagsmorgonen.

Enligt Lotta Lindblad, vakthavande befäl på Örebropolisen var det mycket halt i området.

Och fler olyckor har inträffat längs hala vägar runt om i Sverige.

Blixthalka i Skåne

Blixthalka överraskade många bilförare i nordvästra Skåne i morse. Inom loppet av en timme inträffade minst sex trafikolyckor, ingen särskilt allvarlig dock.

Vid halvsju-tiden for två personbilar in i mitträcket på länsväg 111 mellan Laröd och Kulla Gunnarstorp, norr om Helsingborg. Kort senare kanade en mindre lastbil omkull på Österleden i Helsingborg. Föraren skadades lindrigt men fördes till sjukhus, enligt SOS Alarm.

Ingen av de fyra andra olyckorna orsakade några allvarliga personskador, däremot problem i trafiken. De inträffade på länsväg 112 vid Erikslund, på E 4 vid trafikplats Väla, på Ängelholmsleden i Helsingborg och på länsväg 110 vid Hyllinge.

Polisens varning

Polisen i Östergötland gick vid 07-tiden ut med en varning för ishalka på sin hemsida. "Anpassa hastigheten till väglaget och håll längre avstånd än vanligt, så minskar du risken för trafikolyckor under morgonrusningen", skriver man.

Enligt poliser runt om i Svealand har det varit halt på många vägar i morgontrafiken – men utan några allvarligare olyckor.

– Nu går vi in i den tiden på året när vi får en större risk för halka, särskilt under morgonen. Från och med nu är det minusgrader som gäller, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Kan frysa på

Det finns olika typer av halka.

– Snöhalkan som förstås kommer vid olika typer av snö, frosthalkan och ishalkan som kommer av underkylt regn, och fukt som fryser på över natten, som framförallt var det vi såg i morse, säger Sandra Andersson.

Under dagen rör sig ett regnväder upp över södra Sverige och övergår under kvällen i snö över inre Götaland. Nederbördsområdet når de mellersta delarna av landet under natten och morgontimmarna.

– Då kan det bli snöhalka. Men även i de områden där det kommer regn kan det frysa på kalla vägbanor.