Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Mördade Sigrid, 16 – slipper fängelse

Publicerad 2013-10-25

Norska Sigrid Giskegjerde Schjetne, 16, försvann spårlöst förra sommaren.

Först en månad senare hittades hon död i ett skogsområde.

I dag föll domen mot den mordmisstänkte 38-åringen – och han slipper fängelse.

Sigrid Giskegjerde Schjetne lämnade sin kompis bostad i Oslo en natt i början av augusti i fjol.

Men hon kom aldrig hem.

16-åringen anmäldes försvunnen, ett stort sökpådrag sattes in och fallet engagerade många.

Först efter en månad hittades hennes kropp – inlindad i plast och tyg i ett skogsområde.

Nekade till brotten

Kort efter fyndet greps en nu 38-årig man och en 65-årig bekant till honom. 65-åringen släpptes efter en tid i häkte och avfördes från utredningen. 38-åringen åtalades för mord och människorov.

Under den tre veckor långa rättegången som inleddes i september sa 38-åringen mest att han inte ville prata och att han inte mindes. Han nekade till brotten.

I dag föll domen.

Rätten menar att 38-åringen dödade Sigrid. Men eftersom man anser att han vid tiden för dådet led av en psykisk störning, kan han inte straffas för brottet, skriver norska VG.

Tingsrätten menar dock att det föreligger en stor risk för att 38-åringen kommer att begå nya allvarliga brott. Han ska därför tvångsvårdas på en psykiatrisk klinik.

Himlade med ögonen

När domen lästes upp i Oslo tingsrätt strax efter klockan 09 i dag såg 38-åringen upp och himlade med ögonen. Hans ansiktsuttryck var neutralt och han stod helt stilla, rapporterar VG.

Domaren Ingemar Nestor Nilsen sa att det inte finns några direkt fällande bevis mot 38-åringen, men sa att det vid en samlad bedömning av bevisningen inte finns några tvivel om att 38-åringen är skyldig till att ha fört bort och dödat Sigrid, skriver VG.

Man har dock inte kunnat få svar på varför, när eller hur.

Utfallet blev inte det Sigrids föräldrar hoppades på.

– För dem är det bäst om han får förvaring, då är det minst tio år och en maxtid på 21 år. Vid tvångsvård kan han begära att bli frisläppt varje år. Familjen önskar mesta möjliga lugn, sa målsägandebiträdet Harald Stabell till VG i går kväll.

Få svar för föräldrarna

Föräldrarna har hela tiden sagt att de vill veta vad som hände deras dotter. Efter domen sa Stabell att föräldrarna fått få svar, men att det verkar som att Sigrid dog under natten hon försvann eller tidigt morgonen efter.

– Det är skönt för dem att veta att hon inte varit hos gärningsmannen i dagar eller veckor innan hon dog, sa han till reportrar i rätten.

38-åringen har vid flera tillfällen varit i kontakt med psykiatrin sedan han var barn. Två av tre experter sa i rätten, liksom 38-åringen själv, att han är tillräknelig. En av experterna menade dock att mannen inte skulle kunna dömas till fängelse.

När han hördes under rättegången riktade 38-åringen skarp kritik mot de sakkunniga och sa att han har dålig erfarenhet av psykiatrin.

38-åringen förväntas överklaga domen, skriver VG.