Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Kim Jong-un har avrättat sin farbrors släktingar”

Publicerad 2014-01-27

Kim Jong-uns farbror släpades bort under förnedrande omständigheter och blev senare avrättad.

Nu rapporteras att även hans nära släktingar fallit offer för skräckväldet.

– Nordkorea är extremt stängt från omvärlden, och man måste ta uppgifter som kommer därifrån med lite förbehåll, säger Nordkoreaexperten Geir Helgesen.

Under december kom uppgifterna om att Kim Jong-uns farbror och tidigare högra hand avrättats efter en påstådd maktstrid i Nordkorea.

Farbrodern Jang Song-Thaek uppges nu inte ha varit ensam om att få sätta livet till. Även hans barn, hans syster och hennes man och hans bröders barnbarn har blivit avrättade, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

– Alla Jangs släktingar har dödats, till och med barnen, säger en källa till nyhetsbyrån.

Bland de döda finns också landets ambassadörer på Kuba och Malaysia, uppger flera källor.

– Några släktingar sköts ihjäl med pistol framför andra människor om de kämpade emot när de drogs ut ur sina hem, säger en källa.

Detta ska ha hänt bara dagar efter att Jang Song-Thaek dödats.

Går inte att vara säker

Enligt Geir Helgesen, chef för Nordiska institutet för Asienstudier i Köpenhamn, kan man inte bortse från uppgifter som sipprar ut ur landet, men samtidigt inte vara tvärsäker på sanningshalten.

Han har själv rest regelbundet till både Nord- och Sydkorea sedan 1980-talet och minns ett samtal med tidigare svensk ambassadör i landet.

– Han sa att han ofta mötte avrättade personer på olika arrangemang i Pyongyang och att de uppenbarligen hade flera liv där. Han såg det som lite komiskt, säger Geir Helgesen.

Sverige kan göra skillnad

I det strängt isolerade landet rapporteras ofta om ett lidande och undernärt folk.

Geir Helgesen tror att vi i Norden har möjlighet att få till en verklig skillnad.

– Sverige har representation i Nordkorea och en tradition att finnas till hands och kanske en större insikt om hur man förhandlar med landet. Jag tror absolut att de nordiska länderna, och inte minst Sverige, skulle kunna spela en större roll än vad de gör i dag, säger han.

Det kräver däremot att man är beredd att ta det första steget till förhandlingsbordet.

– Jag tror att de är så belastade och präglade av sin isolation att de inte vet hur de ska ändra sig. Vi i västvärlden har experter på utrikesdepartement överallt som vet hur man ska prata med dem på ett mer konstruktivt sätt än vad som sker i dag.

Sätter samman expertgrupp

I sitt arbete vid Nordiska institutet för Asienstudier håller han precis på att sätta samman en grupp experter som ska besöka landet för att ge råd om hur de kan förbättre livsmedelstillförseln till folket.

– Under mina besök i Pyongyang har jag upplevt att det finns en stämning för reformer, men jag tror också de är väldigt rädda för vilka politiska konsekvenser reformerna kan få. Men folk som jobbar i systemet säger att som det är nu kan det inte fortsätta, säger Geir Helgesen.