Superdebatt på Aftonbladet-tv

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-05-18

Partiernas toppkandidater går i klinch i ”Partiprogrammet”

Aftonbladets ”Partiprogrammet” blir historiskt igen.

På onsdag sänds årets första EU-valsdebatt med alla partiers toppkandidater.

- Tittaren ska bli lite smartare och lite gladare, säger programledaren Karin Magnusson.

Valtemperaturen stiger. Bara en vecka kvar till valet till Europaparlamentet. Kandidaternas utspel kommer allt tätare. Resultatet är fortfarande ovisst.

Lagom till slutspurten har Aftonbladet en debatt mellan partiernas topp­kandidater i ”Partipro­grammet” på onsdag för att reda ut frågetecknen.

Programmet leds som vanligt av Karin Magnusson och Behrang Miri från Scandic Grand Central i Stockholm.

Få upp engagemanget

- Det känns spännande för att det är så nära inpå valet. EU känns så långt bort för många som bor i Sverige. Det gäller att vi ska få fram hur arbetet i EU påverkar oss i vår vardag här där vi är i Sverige. Det är väldigt viktigt för att få folk att engagera sig i EU-valet, säger Behrang Miri.

Aftonbladet är först ut i år med en fullskalig EU-debatt. SVT sänder sin först på fredag. Riksdagspartierna och Feministiskt initiativ finns på plats i Partiprogrammet.

- Det tycker vi är kul eftersom FI går framåt och det finns ganska många i dag som kan tänka sig att rösta på dem, säger Karin Magnusson.

V och MP framåt

Spelbolaget Unibets senaste odds visar att Folkpartiet, Kristdemokraterna och Piratpartiet riskerar att förlora var sin plats i parlamentet. Det mesta tyder på att Vänsterpartiet och Miljöpartiet får en plats till vardera. Det ger dem två respektive tre platser i parlamentet. Sverigedemokraterna tycks också ta en plats. S, M och C behåller sina platser medan FI är mer osäkert.

Lågt valdeltagande

Vid förra valet röstade inte ens hälften av den röstberättigade befolkningen. För att nå ut till så många som möjligt sänds även ”Partiprogrammets” EU-valsdebatt på Youtube.

- Det passar perfekt för oss eftersom ”Partiprogrammet” vänder sig till en yngre målgrupp. Vi kommer att ta fram ämnen utifrån vad unga väljare är intresserade av. För att urvalet ska kvalitetssäkras kommer vi att ta fram detta genom att använda oss av Aftonbladets ”Sverige tycker”, säger Lotta Folcker, producent för ”Parti­programmet”.

Det blir också musik med artisten Martin Stenmark och försnack med Aftonbladets politiska reporter Malvina Britts.

I höst sänder ”Parti­programmet” för första gången en partiledardebatt inför riksdagsvalet.

Följ ämnen i artikeln