Blix: ”Ingen kommer agera militärt”

Publicerad 2013-08-22

Hans Blix är inte säker på att det är regeringen som står bakom den misstänkta gasattacken.

Och han tror inte att omvärlden kan göra något annat än att fördöma.

– Vi har inget världssamhälle med polisfunktion, säger han.

Ordföranden för internationella kommissionen om massförstörelsevapen Hans Blix, anser att det är oklart om det är regeringen eller rebellerna som står bakom den misstänkta gasattacken.

– Rebellerna har mest att vinna på att öka chanserna för en intervention, även om den är liten.

Om motargumentet att rebellerna inte har tillgång till kemiska stridsmedel säger han till Aftonbladet:

– Den japanska sekten som attackerade Tokyos tunnelbana med saringas hade tillverkat den själv. Är det helt uteslutet att tänka sig att regimen genomför attacker och att rebellerna då använder kemvapen för att "blanda i soppan"?

Vad kan omvärlden göra?

– Det bästa är väl det Ryssland och USA är eniga om, att försöka få till stånd en konferens. Det är det enda rimliga, när båda sidorna lider tillräckligt mycket. Nu räknar båda parterna fortfarande med att vinna.

Men här har en massaker skett och vi talar om en konferens. Är det inte tandlöst?

– Jo. Men vad är alternativen? Ockupera Syrien? Det gjorde man i Irak och Afghanistan, och se hur det gick. I Libyen gick det ju på sätt och vis, men man måste se till omständigheterna. Gaddafi hade ingen stark armé. Syrien har en hårttrimmad armé som anser att de skulle utplånas om de besegras. Varken amerikanska eller franska militären vill ha nya stora militära förluster. Man kan knappast tänka sig en militär intervention, varken på marken eller i luften.

– Interna pressen på USA att intervenera har minskat, av goda skäl. Det finns rebellgrupper som för amerikansk del är långt ifrån smakliga, och man riskerar, som i Irak, en mer fundamentalistisk regim.

– Talar man om mänskliga rättigheter får man se till att vi har en stor intervention, och den kommer från Saudiarabien och Qatar, som bistår rebeller med vapen och pengar. Ingen tror väl att de står för demokrati och mänskliga rättigheter?

– Indignationen och trycket på regminen är bra. Om de motsätter sig undersökningen ställer det dem inte i någon god dager. Men det är klart att de alltid kan säga nej till inspektion och hänvisa till att det inte går att säkerställa inspektörernas säkerhet i området.

Så ingen kan göra något annat än att vänta?

– Man kan hoppas på krigströttheten, men den ser tyvärr ut att dröja. Säkerhetsrådet har fördömt användandet av kemiska stridsvapen och kräver tillträde för inspektörerna.

Man krävde ju inte, utan "uppmanade"?

– "Called for an investigation". Västmakterna ville ha en starkare formulering, men här kräver man ändå tillträde, tillsammans med Ryssland och Kina. Vi har inget världssamhälle med en polisfunktion.

Borde vi inte ha det?

– Jo, det är klart man borde ha. Men på lång sikt.