Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Limousinen blev ett eldhav - fem dog

Publicerad 2013-05-06

Kvinnorna firade sin nygifta väninna när det började ryka i limousinen.

Desperat knackade en av dem på rutan in till chauffören – som missförstod ropet på hjälp.

Sekunderna senare förvandlades hela bilen till ett eldhav och fem i sällskapet dog i lågorna.

Tragedin inträffade i San Francisco i lördags och utreds fortfarande av polisen. Sjuksköterskan Neriza Foja, 31, från Filipinerna var på väg till sitt hotell efter en utekväll med åtta väninnor.

De hade firat att hon nyligen gift sig och när limousinen svängde in på San Mateo–Hayward Bridge var hon på väg tillbaka till sin man som väntade på hotellet.

"Uppbrunnen på 90 sekunder"

I närheten av bron knackade en av kvinnorna på fönstret in till chauffören för att klaga över röklukt. Chauffören missförstod kvinnan och trodde hon frågade om hon fick röka i bilen.

Sekunderna senare skrek en i sällskapet "Rök, rök, stanna!", berättar chauffören Orville Brown för San Francisco Chronicle.

När bilen stannade på bron var det redan försent. Fyra av kvinnorna lyckades med Browns hjälp ta sig ut, de andra fem dog i eldhavet.

– Jag insåg att de var borta. Det var så stora lågor. På 90 sekunder var bilen helt uppbrunnen, säger Brown till tidningen.

"Hon var en underbar syster"

De döda hittades senare nära fönstret mellan chauffören och passagerarsätet.

– Min gissning är att de försökte undkomma elden och använda fönstret som utgång, säger polisens utredare Robert Foucrault till AP.

De fyra överlevande, som är i åldrarna 34 till 48, vårdas fortfarande på sjukhus för brännskador. Polisen har fortfarande ingen teori om vad som orsakade branden. Bilen hade för många passagerare men det är oklart om det hade någon inverkan på tragedin.

Orville Brown beskrivs som en erfaren förare och började jobba på limousineföretaget Limo Stop för två månader sedan. Till San Francisco Chronicle berättar han att han "önskat att han kunde göra mer".

Den nygifta Neriza Fojas syster säger till AP:

– Hon arbetade hårt och var en underbar syster.