Katastroffilmen kan bli verklighet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-26

I The day after tomorrow drabbas världen av ny istid

I morgon torsdag har Hollywoods nya katastroffilm ”The day after tomorrow” premiär i Sverige. Världen drabbas av en ny istid när de styrande inte lyssnar på klimatforskarnas varningar.

Men kan filmens handling bli sann? Meteorologen Pär Holmgren reder ut verklighetens klimathot.

”The day after tomorrow” börjar med att en klimatforskares varningar ignoreras och katastrofen är ett faktum. Polarisarna smälter och det kalla smältvattnet påverkar Golfströmmen som värmer upp Atlanten. Norra halvklotet drabbas av en ny istid.

Kan detta hända i verkligheten?

- Ja, fast inte så snabbt och kanske inte precis på de platserna. I filmen händer allt på en vecka, men i verkligheten skulle nog händelseförloppet vara fem till tio år. Men det är en av de katastrofer man kan tänka sig för oss i Sverige. Globalt blir det varmare, men Golfströmmen är känslig och den kan försvagas.

Vad ser vi redan nu för skillnader i klimatet?

- Alla former av extremt väder har ökat under de senaste åren. Förra sommaren drabbades sydvästra Europa av extrem värme. Inom tio till tjugo år kan vi också få tillfälliga toppar på 40 grader i Sverige. Annars är förändringarna i nederbörd värre för oss. De senaste tio åren har vi fått något mer nederbörd. Men framför allt har vi haft fler kraftiga regnskurar. Nederbörden blir väldigt ojämnt fördelad. Vissa platser drabbas av översvämningar medan andra blir väldigt torra.

Vad behöver göras åt väderförändringarna?

- Det är det vi gör nu som orsakar det som kommer att hända. Grundorsaken är växthuseffekten. Koldioxid och metan bildas för att vi förbränner olja och kol. Naturen kan inte ta hand om det. Samhället måste ställa om energiproduktionen och gå över till bränslen som inte bildar koldioxid om vi ska kunna komma till rätta med problemen. Industriländerna står för största delen och i takt med att dagens u-länder industrialiseras kan problemen bli mycket värre.

Vad tyckte du om filmen?

- Effekterna var bra, men handlingen rätt tunn. Men i USA tror jag att den fyller en stor funktion som brandfackla. Många där tänker inte alls i de här banorna. I Sverige gör den nog varken till eller från. De som är insatta i frågan tycker nog att filmen är lite överdriven.

Filmsnack

Lotta Zachrisson

Följ ämnen i artikeln