Chefsläkaren: ”Vi har identifierat brister”
Publicerad 2019-02-17
Utredningen som genomförts efter att Nicole begick självmord har blottlagt flera brister i verksamheten.
Det uppger chefsläkaren Magnus Söderbergh för Aftonbladet.
– Varje gång något sådant här sker är en gång för mycket.
Nicole Tomlinson blev bara 22 år gammal. I juni 2017 tog hon sitt liv på anläggningen Brinkåsen, där hon fick rättspsykiatrisk tvångsvård.
Nicoles mamma Isabell Tomlinson har gjort en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Utredningen av händelsen är inte klar, men de ansvariga för verksamheten på Brinkåsen har skickat sitt svar till myndigheten.
– Vi har tittat på vad vi hade kunnat göra annorlunda och identifierat två bristområden. Det handlar om personalens kunskap om vissa sjukdomar och rutinerna kring suicidriskbedömningar, säger chefsläkaren Magnus Söderbergh.
”Hade inte kunnat förhindra”
De upptäckta bristerna har dock inte haft någon avgörande betydelse för det som hände Nicole, enligt Magnus Söderbergh.
– Varje gång något sådant här sker är en gång för mycket. Men vår bedömning är att vi inte hade kunnat förhindra det här oerhört tragiska utfallet.
Han fortsätter:
– Vi har konstaterat att vi borde ha gjort en bedömning av suicidrisken. Men sådana är mycket svåra att göra. När man talar med en person kan risken bedömas som liten, men fem-tio minuter senare kan situationen vara en helt annan. Den som verkligen bestämt sig kan också helt förneka alla tankar och planer på att ta sitt liv.
Ville prata med psykolog
Enligt Isabell Tomlinson tillgodosåg Brinkåsen inte Nicoles önskan om psykologsamtal. Verksamhetschefen Kent Storm vill inte kommentera det enskilda fallet. Han hävdar dock att tillgången på psykologer är god.
– Vi har psykolog och kurator knuten till alla avdelningar på Brinkåsen.
– Det finns sällan några snabba lösningar i den rättspsykiatriska vården, och det kan uppfattas som att det inte händer någonting. Men det finns alltid en vårdplan för varje patient och den följer vi, säger han.