Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Dådet kan vara del i maktkamp mellan al-Qaida och IS

Militant islamism är en politisk ideologi som har lite med religion att göra.

Det handlar om att tillskansa sig makt och inflytande.

Uppgifterna om att en av de misstänkta Parisförövarna tränats i Jemen tyder på att dådet kan vara ett led i rivaliteten mellan al-Qaida och IS.

En överlevare berättar hur förövarna ropade "allahu akbar", "gud är stor", innan de lät kulregnet spraya över journalisterna på Charlie Hebdos kontor.

Men dådet har väldigt lite med religionen islam att göra. Snarare handlar det om människor och organisationer som använder religionen som en täckmantel för att nå politiska mål. Man vill helt enkelt ta över makten i en rad länder i arabvärlden och införa strikta sharialagar.

I denna strävan utnyttjar de vilsna existenser som letar efter något att tro på, en mening med livet. Människor som är sökande men inte nödvändigtvis särskilt religiösa.

Militant islam har inga möjligheter att nå makten på normal väg. Den är helt enkelt en alltför marginell rörelse. Därför är deras strategi att nå målet via våld och terror istället. Det är inte en slump att överlägset flest terrordåd inträffar i muslimska länder.

Rötter

En strategi som Islamiska staten, IS, drivit väldigt framgångsrikt i Syrien och Irak.

Dagens militanta islam har sina rötter i en politisk ideologi som växte fram i början av förra seklet som ett svar på framförallt Storbritanniens dominans i Mellanöstern. Islam hade väldigt lite att sätta emot de brittiska stormaktsanspråken.

I modern tid plockades idéerna upp av Usama bin Ladin som grundade al-Qaida och som använde bland annat stationeringen av amerikanska trupper på arabisk mark i samband med Kuwaitkriget 1991 och ökade influenser från väst i arabvärlden som motiv för att attackera väst.

Förra året togs stafettpinnen över av Islamska staten, tidigare al-Qaida i Irak. De var i första hand inriktade på att bilda ett islamskt kalifat, en islamsk stat. Men när USA började bomba deras områden svarade IS med att halshugga västerländska journalister och biståndsarbetare som suttit som gisslan i Syrien.

Träning i Jemen

IS uppmanade också sina anhängare världen över att på egen hand utföra terrordåd i väst. Framgångarna på slagfältet har fungerat som en rekryteringsmagnet.

IS framfart har lett till en rivalitet med al-Qaida som efter att bin Ladin dödats togs över av hans andreman, en av veteranerna inom politisk islam, egyptiern Ayman al-Zawahiri. Men terrorverksamheten har främst sköts av filialen al-Qaida på den Arabiska halvön som har sitt högkvarter i Jemen.

Said Kouachi, den äldre av de två bröderna misstänka för terrordådet i Paris, ska enligt amerikanska regeringskällor har rest till Jemen 2011 för att få militär träning av al-Qaida. Det skulle i så fall stärka vittnesuppgifterna att bröderna efter dådet ropat att de var från al-Qaida i Jemen.

Sammantaget tyder det på att det är al-Qaida som ligger bakom dådet mot den franska satirtidningen. Målet - förutom att tysta en tidning som radikala islamister anser kränker islam - kan vara att åter höja al-Qaidas profil och attraktivitet bland militanta muslimer.

"Nyttiga idioter"

Att vara nummer ett som terrororganisation handlar både om att locka till sig nya rekryter och pengar från rika arabiska bidragsgivare. På samma gång är det en maktkamp mellan en äldre och en yngre genration islamister.

Tankegångar som bekräftas av Spaniens inrikesminsiter Jorge Fernandes Diaz.

– Helt klart pågår en kamp mellan al-Qaida och IS om att vara ledande i terror, säger han enligt AP. Det ökar risken för attacker i Europa.

I den kampen har de två bröderna från Paris och en rad andra småterrorister fått rollen som "nyttiga idioter".