Den nya lyxvillan behöver ingen sjötomt bara sjö

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-30

Ett vattentätt sätt att slippa villaskatt

sjöutsikt   åt alla håll Så här kan det se ut med riktigt drömsk sjötomt   men bäst passar vattenvillorna i noga planerade kajlägen. Bilden är uppfinnarnas vision av hur det skulle kunna se ut.

Snacka om sjöläge.

Svenska vattenvillan kluckar in på patentsökt fuktsäkert skrov. Första huset byggs snart på Varvsholmen i Kalmar.

– Det finns massor av stränder och kajer där villan passar, säger Torbjörn Svensson, idé-stänkare.

Lite ironiskt blir detta troligen sista båtbygget på Kalmar varv. Men Modern marine homes har fått så många förfrågningar att man planerar industriell tillverkning.

Vattenvillor blir extra intressanta nu när nästa års stora fastighetstaxering förbereds med helt ny värdering av hus som bedöms som ”sjönära”.

Hur taxeras och beskattas bostäder som ligger i vattnet och inte bildar vanlig fastighet med mark och byggnad? Båtskatt har ju ännu inte införts.

”Viktigast att det blir vattentätt”

Bröderna Torbjörn och Kristoffer Svenssons företag Tecomatic är specialiserat på undervattensanläggning. Tillsammans med Kalmararkitekten Staffan Strindberg har de skapat sexrummaren Villa Näckros på 177 kvadratmeter i tre halvplan. Skrovet är 12 gånger 12 meter.

– Villan är flexibel och kan inredas på många sätt, säger Torbjörn Svensson. Viktigast är att skrovet blir absolut vattentätt. Vi har en hemlig metod som patentsökts.

Vattenboende är i dag synnerligen intressant i Sverige. Utomlands är det vanligt. Bara i Holland finns 10 000 husbåtar.

I Stockholm är båtboende på väg att legaliseras. I grannkommunen Solna finns redan riktigt husbåtsboende. Där har man löst problemen med sopor och avlopp med mera.

Pris: några miljoner

– Vi har kilometervis med välbelägna kajer och stränder i landet, säger Torbjörn Svensson. I Köpenhamn ordnas lottdragning om kajplatserna eftersom så många vill ha ”sjötomt”.

Hur mycket vattenvillan ska kosta är inte bestämt. Det lär handla om några miljoner.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln