En halv miljon såg årets prideparad

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-08-03 17.14

Cirka en halv miljon människor kantade Stockholms gator under årets prideparad på lördagen, enligt Stockholm Pride. Ungefär 50 000 personer gick i själva paraden, däribland flera partiledare.

I år startade paraden vid Stadshuset på Kungsholmen och paraden gick via centrala Stockholm till Östermalms idrottsplats. Närmare en halv miljon stockholmare kantade gatorna under ömsom regn, ömsom sol.

Samtliga partiledare förutom Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) deltog i årets parad.

”Genom regeringens deltagande i Prideparaden vill vi uppmärksamma paradens betydelse för vårt öppna samhälle, allas rätt att leva som den man är, och älska vem man vill”, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna är inte välkomna på Stockholm Pride sedan 2014.

Även representanter för näringsliv, myndigheter och civilsamhälle deltog.

Relativt lugnt

Paraden gick relativt lugnt till väga.

– Vi har haft en grov misshandel i city nära paraden men vi vet inte om den var priderelaterad. En person har blivit slagen och knuffad av två andra personer, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Ingen har gripits för misshandeln men Österling beskriver utredningsläget som gott.

– Det var även två allmänna sammankomster utan tillstånd längst tåget där man bland annat stod med banderoller, säger Ola Österling.

”Kvar att göra”

Årets pridetema är ”starkare tillsammans”.

”Vi firar avslutningen på en fantastisk pridevecka, men det är också en dag då vi fyller Stockholms gator för att sätta fokus på att det finns mycket kvar att göra och vi behöver vara starka tillsammans, året om”, säger Michal Badryk, ordförande för Stockholm Pride, i ett pressmeddelande.

Stockholm Pride arrangeras årligen sedan 1998 och är Nordens största Pridefestival.

ANNONS