Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Stor brist på klimakterieplåster i höst

Emma Gate/TT

Publicerad 2024-08-13 18.55

Bristen på klimakterieplåster väntas bli stor under hösten. Arkivbild.

Kvinnor som använder östrogenplåster mot klimakteriebesvär kommer få svårt att få tag i sin medicin under hösten. Detta trots att Läkemedelsverket förnyat importen av amerikanska plåster för att lösa den svenska bristen.

Tidigare i år anmälde läkemedelsföretaget Sandoz, som tillverkar östrogenplåstren med läkemedlet Estradot, att de hade problem med produktionsplaneringen. Det skulle leda till brist på plåster under hösten. Läkemedelsverket gav då tillstånd att importera amerikanska plåster i försök att minska bristen. Tillståndet gick ut den första augusti, och har nu förnyats, men det kommer ändå inte räcka.

– Som det ser ut med de uppgifter vi har nu kommer det bara att täcka en liten del av behovet i höst, säger Eva Pettersson, gruppchef på enheten för Läkemedelstillgång, till TT.

Besvärande

Hon tillägger att det kan komma mer från utlandet, men det beror på om läkemedelsföretaget kan erbjuda ytterligare mängd av likvärdiga plåster till den svenska marknaden.

Enligt uppgifter till Läkemedelsverket ska läkemedelsföretagets svenska östrogenplåster vara tillgängliga från och med november. Men om det är tillräckligt då är oklart, enligt Pettersson.

Hormonersättningsläkemedel av olika slag är en typ av läkemedel som företagen ofta rapporterar brist på till Läkemedelsverket.

– Restsituationen har pågått länge. Efterfrågan överstiger produktionen. Sverige har inte fått tillräckligt. Det täcker bara en liten del, men Sverige är inte den enda marknaden som är drabbad, säger Pettersson.

Andra behandlingar

Sverige saknar andra godkända depotplåster som enbart innehåller estradiol. Det finns andra östrogenbehandlingar. I vissa fall kan den som behandlas med östrogen via huden byta till att ta hormonet i tablettform. Men det fungerar inte för alla kvinnor.

Kvinnor som har haft blodproppar eller leverpåverkan och kvinnor som har genomgått överviktskirurgi kan till exempel inte ta tabletter i stället.

Följ ämnen i artikeln