Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Flygkaos i Europa – 5 000 försenade flyg per dag

Uppdaterad 2024-07-14 | Publicerad 2024-07-13

Flygbolagen varnar nu för förseningar i sommar.

Flygbolag i Europa varnar för rejäla förseningar i sommar som kan påverka sex miljoner passagerare.

Branschorganisationen A4E menar att luftrummet är ”fyllt till brädden”.

”Luftrummet i Europa har under längre tid varit i behov av effektivisering”, säger Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh till NRK.

Flygbolagens branschorganisation A4E, Airlines for Europe, slår larm. De oroar sig för att luftrummet, i samband för lite personal att för att kunna styra upp det, kommer att leda till flygkaos.

”ATC-tjänster i Europa fortsätter att underprestera, vilket bekräftas av den nyligen släppta Performance Review Report (PRR) från Eurocontrol. Detta visade att över en fjärdedel av flygen inte anlände inom 15 minuter från den planerade ankomsttiden 2023", skriver A4E i ett pressmeddelande.

Över 5 000 försenade flyg per dag, eller över 200 försenade flyg per timme, påverkar cirka sex miljoner människor, enligt statistik från Eurocontrol som A4E hänvisar till.

Lufthansa, Air France och British Airways inblandade

De flesta flygbolag i Europa hör till lobbyorganisationen A4E. De nordiska företagen Finnair, Norwegian, Icelandair, Sunclass och 13 andra företag hör dit.

SAS hör inte till organisationen, men andra stora bolag som Lufthansa, Air France och British Airways är inblandade.

Ökat CO2 utsläpp och dyrt

Organisationen skriver vidare att det inte bara är dåligt för resenärerna, utan CO2-utsläppen ökar om planen måste vara i luften längre än planerat.

Det är dyrt för företagen också. Dessa förseningar kostar miljontals kronor per år. Både för att de inte följer de anvisade landnings- och avgångstiderna, och för att passagerarna har rätt till generös ersättning, rapporterar NRK.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln