15-åriga flickan häktad för mord – nekar

Cornelia Mikaelsson / TT

Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 15.55 | Publicerad 08.57

En 15-årig flicka häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på en flicka i högstadieåldern i Landskrona.

Hon nekar till brott.

– Det är det allvarligaste brottet vi har i Sverige och även om det här är fråga om en ung person, så är det en väldigt allvarlig gärning, säger åklagaren Tomas Olvmyr efter beslutet.

Den 15-åriga flickan deltog i häktningsförhandlingen i Lunds tingsrätt via videolänk från arresten i Helsingborg. Hon såg lugn ut och rörde inte en min när åklagaren läste upp sitt yrkande.

Flickan nekar till gärningen, uppger hennes advokat Maria Ståhl Lindgren.

Rätten anser att det finns risk att hon fortsätter begå brott och att hon kan röja bevis om hon försätts på fri fot, och att det därför finns synnerliga skäl att häkta henne.

Den 15-åriga flickan såg fortsatt lugn ut när beslutet meddelades, och tittade ner i bordet.

Alla känner varandra

Hon är fortfarande misstänkt även för människorov, men misstanken har försvagats och därför nämndes den inte under häktningsförhandlingen. Om flickan har dödats på samma plats där hon hittades kan det formellt inte vara människorov.

Ytterligare en flicka i högstadieåldern misstänks för inblandning i mordet – hon är under 15 år och har överlämnats till sociala myndigheter.

– Skillnaden är att eftersom hon är under 15 år kan hon inte frihetsberövas, och det blir heller ingen domstolsprövning, säger Tomas Olvmyr.

Han vill inte spekulera i om han hade begärt henne häktad om hon hade fyllt 15 år.

Vissa medgivanden

Förhör har hållits med båda flickorna som lämnat uppgifter om vad som hänt och gjort vissa medgivanden.

– De har berättat om att de har varit inblandade i den här händelsen, säger Olvmyr som också bekräftar att alla tre känner varandra.

– Men det är väldigt tidigt i utredningen. Vi tar ingen berättelse för given utan vi ska kontrollera om det stämmer eller inte.

Han vill inte närmare gå in på motiv eller vilka fynd som har gjorts.

En tredje person

Ytterligare en person är misstänkt för brott i ärendet. Det gäller en person som misstänks för grovt skyddande av brottsling, skriver Dagens Juridik. Ålder och kön på den personen är inte känt.

Det var under natten till tisdagen som poliser hittade en flicka under 15 år livlös under en rutinpatrullering i ett industriområde i centrala Landskrona. Polisen har tidigare uppgett för TT att kraftigt våld utövats mot flickans kropp. Hon avled på sjukhus.

Den mördade flickans mamma har berättat för TV4 Nyheterna att dottern på måndagen skulle träffa några vänner på ett pyjamasparty i Landskrona.