15-årig flicka anhållen för mord i Landskrona

Cornelia Mikaelsson / TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-07-25 15.19

Polis på plats vid bangården i Landskrona där flickan hittades.

En 15-årig flicka har anhållits på sannolika skäl misstänkt för delaktighet i mordet på en flicka i högstadieåldern i Landskrona.

– Det gäller både mord och människorov, säger åklagare Tomas Olvmyr till TT.

Ytterligare en flicka under 15 år figurerar fortsatt som misstänkt i utredningen gällande samma brott. Eftersom hon inte är straffmyndig kan hon dock inte frihetsberövas.

Förhör har hållits med båda flickorna som lämnat uppgifter om vad som hänt.

– Det har kommit fram vissa medgivanden om att de varit delaktiga. De har berättat om bakgrunden och varför det blivit så här. Alla tre känner varandra, säger Olvmyr.

Utredningen fortsätter

Fler förhör kommer att hållas under den närmsta tiden.

– Det här handlar om allvarlig brottslighet och då är det viktigt att allt blir rätt och att man inte låser sig från början, säger Olvmyr och fortsätter:

– Vi ska säkerställa att det som flickorna säger stämmer, att det inte är något falskt medgivande och om någon ytterligare person varit inblandad.

Kraftigt våld mot kroppen

Polisen har tidigare uppgett för TT att kraftigt våld utövats mot flickans kropp.

– Jag kan inte kommentera skadorna, säger Olvmyr.

– Det enda jag kan säga är att skadorna är av den karaktär att vi bedömer att det inte är något annat som har förorsakat hennes död.

Enligt Expressen har Kustbevakningen genomfört dykningar kopplade till mordutredningen.

På torsdagskvällen rapporterade Aftonbladet att polisen hittat en kniv nära platsen där den 14-åriga flickan hittades. Utredningsledaren Kenth Pehrsson säger att han inte utesluter att kniven kan ha med mordet att göra. Han bekräftar också att ytterligare en kniv har beslagtagits.

– Ja, vi har hittat en kniv till, säger Kenth Pehrsson till tidningen.

Överväger häktning

Flickan under 15 år är omhändertagen av socialtjänsten. Den 15-åriga flickan sitter för närvarande anhållen. Olvmyr uppger att han kommer överväga om hon ska begäras häktad.

Vad gäller flickornas inställning till misstankarna hänvisar Olvmyr till deras respektive juridiska biträde. Ingen av dem har velat kommentera flickornas inställning.

– Eftersom hon är så pass ung kommer jag inte uttala mig kring hennes inställning till misstankarna, säger Cecilia Johnsson, juridiskt biträde till flickan under 15 år, till TT.

Skulle på pyjamasparty

Det var under natten till tisdagen som poliser hittade en flicka under 15 år livlös under en rutinpatrullering i ett industriområde i centrala Landskrona. Hon avled senare på sjukhus.

Den mördade flickans mamma har berättat för TV4 Nyheterna att dottern på måndagen skulle träffa några vänner på ett pyjamasparty i Landskrona.