Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Regeringen vill strama åt anhöriginvandringen

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2024-07-09

Sverigedemokraternas Ludvig Aspling och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på pressträffen om skärpta villkor för anhöriginvandring.

Regeringen vill skärpa villkoren för anhöriginvandring ytterligare. En särskild utredare ska se över hur bland annat försörjningskraven kan stramas åt.

– Det ska fortfarande vara möjligt att återförenas med sina anhöriga, men vi ska utnyttja de möjligheter som finns att ställa krav. Det handlar om att främja integrationen, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till TT.

Ministern säger att rätten till familjeliv är ”en grundläggande rättighet”, men att dagens regler är mer generösa är vad som krävs enligt EU-rätten och Sveriges internationella åtaganden.

Bättre integration

Därför ska utredaren föreslå hur försörjningskraven och övriga villkor för att bevilja uppehållstillstånd på grund av anknytning till personer som redan har uppehållstillstånd i Sverige kan skärpas.

– Att strama åt invandringen ger oss förutsättningar att jobba mycket bättre med integration och där är också reglerna för anhöriginvandring viktiga, säger Malmer Stenergard.

Utredaren ska även se över villkoren för anhöriginvandring till personer som till exempel är svenska medborgare och ta ställning till hur möjligheterna att vara anknytningsperson kan begränsas.

Dna-analys

En annan del är att titta på hur bestämmelserna om dna-analys för att styrka biologiskt släktskap bör ändras för att möjliggöra utökad användning.

Vilken nivå på försörjningskravet kan ni tänka er?

– Utredaren får titta på nivåerna. Men det är viktigt att människor som kommer hit som anhöriginvandrare inte lever som fattiga. Vi tror också att det stärker integrationen om den familjemedlem som man kommer till är integrerad och kan försörja sig själv, säger Malmer Stenergard.

Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson på Centerpartiet, är kritisk.

”Regeringen vill göra det så svårt som möjligt för familjer att återförenas, för barn att få återse sina föräldrar. Det är både inhumant och bevisat dåligt för integrationen”, säger han i en skriftlig kommentar.

Uppdraget ska redovisas senast den 25 augusti nästa år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln