Aftonbladet

Dagens namn: Uno

5 punkter om: Domen mot Trump

Publicerad 2024-05-31

Domen har fallit mot Donald Trump – expresidenten är skyldig på alla 34 åtalspunkter.

Här är fem punkter om den historiska domen.

1. Vad har han dömts för?

Trump dömdes för att ha förfalskat dokument för att dölja en sexskandal som hotade att sabotera hans presidentkampanj 2016. Främst handlar det om pengar som betaldes ut till porrstjärnan Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om deras påstådda sexuella möte för snart 20 år sedan.

2. Vad blir straffet?

Maxstraffet för brotten Trump har dömts för är fyra års fängelse per åtalspunkt med ett tak på 20 år. Han kan också få ett villkorligt straff, den 11 juli presenteras vad straffet blir. Det är första gången någonsin som en amerikansk expresident döms för ett grovt brott.

3. Trumps reaktion

När domen föll blev Trump allvarlig och visade få känslor, rapporterar New York Times som var på plats i rättsalen. Han ställde sig senare inför pressen och sa att det varit ”en riggad rättegång” och att domen är ”en skam”. Han skyllde även domen på sin politiske motståndare Joe Biden.

4. Vad händer nu?

Trump nekar att han har begått något brott och har konsekvent överklagat domstolsbeslut mot honom för att fördröja processen. Kort efter domen bad hans advokat om en frikännande av anklagelserna trots fällande domen. När straffet har presenterats kan hans advokater överklaga beslutet och försöka få domen upphävd.

5. Kan han fortfarande bli president?

Det korta svaret är ja. Han kan fortfarande bli president om han röstas fram. Det finns inget i den amerikanska konstitutionen som förbjuder en person dömd för brott från att ställa upp i presidentvalet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln