Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Brasiliens president drar lans mot hungersnöd

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2024-08-21 19.43

I kampen mot hungersnöd och fattigdom manar Brasilien till krafttag – genom att starta en helt ny global allians. Alliansen ska verka för att förbättra livet för de många miljoner människor som är drabbade världen över.

Hungersnöd är inget mindre än ”näringsmässig apartheid”. Orden är den brasilianske presidenten Lula da Silvas, som drar en lans för det han beskriver som en av mänsklighetens största utmaningar, rapporterar CNN Brasil.

– Det här är ett av de viktigaste ögonblicken under min tredje mandatperiod, säger Lula enligt kanalen.

Representanter för FN, bankvärlden, brasilianska ministrar och internationella delegationer var alla samlade vid ett möte i Rio tidigare i sommar, då Lula presenterade det nya initiativet.

Extremväder förvärrar

”Hungeralliansen” ska samla ihop och mobilisera resurser och lägga upp strategier för att komma till rätta med den orättvisa fördelningen av resurser. Alliansen ses också som ett sätt för Brasilien att profilera sig och trumma samman stöd inför att landet ska stå värd för nästa G20-toppmöte i november, skriver AP. Det sägs också skicka en viktig signal inom G20 – som består av världens rikaste nationer.

Det brasilianska initiativet sker i en tid då hungersnöden ökar i världen. Detta beror till stor del på extremväder som påverkar jordbruket, enligt hjälporganisationen We effect.

Att få ett slut på extrem fattigdom och hungersnöd till 2030 är ett av de hållbarhetsmål som FN har satt upp. Men arbetet går trögt.

Under förra året drabbades runt 733 miljoner människor av hungersnöd. Det framgår av en färsk rapport från FN:s livsmedelsprogram (WFP), uppger AP. Det motsvarar var elfte människa i världen och en av fem i Afrika.

Hjärtefråga för presidenten

Den brasilianska regeringen hoppas på att ett hundratal länder ska medverka i alliansen, som formellt sjösätts vid G20-mötet i november.

Och för den brasilianske presidenten, själv uppvuxen under knappa förhållanden i Pernambuco i nordöstra Brasilien, är fattigdomsbekämpning en hjärtefråga.

– Vi tar nu ett beslutsamt steg för att en gång för alla sätta denna punkt högst upp på den internationella dagordningen, säger Lula.

ANNONS