Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Men, vem är det som tar täten, egentligen?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Ledare på Al-Ahrams bild är det Hosni Mubarak som går i täten för fredssamtalen, med Israels premiärminster Benjamin Netanyahu, president Barack Obama, palestinske ledaren Mahmoud Abbas och kung Abdullah II av Jordanien i tätt följe.

Fredsvännen tillika egyptiske presidenten Hosni Mubarak leder fredssamtal i mellanöstern – i dubbel bemärkelse.

I en bild som publicerats i egyptiska tidningen Al-Ahram går han i täten och har USA:s, Israels, Palestinas och Jordaniens ledare bakom sig.

…Synd bara att bilden är fejk.

Den egyptiska statliga tidningen Al-Ahram har hamnat i hetluften.

Anledningen är ett reportage om de pågående fredssamtalen gällande Mellanöstern.

Gruppledare

Tidningen publicerade på sidan sex i tisdagsupplagan en bild på hur landets ledare, presidenten Hosni Mubarak, gick i frammarsch före Israels premiärminster Benjamin Netanyahu, USA:s president Barack Obama, palestinske ledaren Mahmoud Abbas och kung Abdullah II av Jordanien på väg in i ett rum i Vita Huset i Washington den första september.

Så långt allt väl.

Tills amerikanska bildbyrån Getty också släppte en bild från fredssamtalen. Och ja, finn ett fel:

”Gått över gränsen”

Den manipulerade bilden har nu väckt enorm uppmärksamhet och ilska, skriver BBC. Oppositionsrörelsen 6 April Youth Movement har anklagat Al-Ahram, som är Egyptens största tidning, att vara "oprofessionell".

”Är det det här som den korrupta regimens media har blivit?” skrev rörelsen på sin hemsida och tillade att tidningen hade ”gått över gränsen från att vara balanserad och ärlig”.

Tagit bort bilden

Den oberoende dagstidningen al-Masry al-Youm reporterade också om photoshop-festen och skrev att Al-Ahram hade ”opererat” bilden för att ”visa hur Mubarak leder och de andra följer”.

Al-Ahram har tagit bort bilden från sin hemsida och bytt ut den med en färskare bild från fredssamtalen. Man har dock inte kommenterat fadäsen.

Fredssamtalen mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Palestinas ledare Mahmoud Abbas är de första som ägt rum på två år.