Stormade Barbie-hus med brinnande kors

Publicerad 2013-05-16

När Barbie-huset i Berlin öppnades i dag var demonstranterna fler än besökarna.

Feministgrupper och vänsteraktivister samlades utanför för att demonstrera mot vad de menar är sexist-propaganda.

Efter att en man stormat huset fick det stängas, skriver Der Tagesspiegel.

När Barbie-huset, kallat The Barbie dreamhouse experience, öppnar i dag är det det första Barbie-huset i verklig storlek i Europa. Huset, som är helt i rosa och har en enorm högklackad, rosa sko utanför ingången, har en walk-in closet, ett kök där besökarna kan baka virtuella cupcakes och en stor Barbie-säng. Dessutom kan Barbie-fansen testa hur det är att vara Barbie genom att gå ett varv på hennes catwalk, sjunga karaoke eller prova hennes kläder. Sexistiskt och bidragande till stereotypa könsroller, enligt feministiska och vänsterpartistiska grupper som samlats utanför för att protestera mot öppningen.

Brände Barbie

När en man som bar på ett brinnande träkors stormade Barbie-huset tvingades det stänga, bara några timmar efter att det först öppnats, skriver Der Tagesspiegel. Demonstranterna, runt 30 stycken, som samlats vid öppningen hade klätt sig i Barbiekläder och bar plakat med sina budskap. En av deltagarna, en ung kvinna, hade skrivit sitt budskap, "Life in plastic is not fantastic", på sin bara överkropp. Dessutom viftade även hon med ett brinnande träkors, på vilket en Barbie hade fästs.

Efter ungefär en halvtimme av demonstration ingrep säkerhetspersonal på plats och visade aktivisterna från platsen och nu befinner de sig på andra sidan gatan.

Enligt Der Tagesspiegel ska 150 demonstranter vara på väg till platsen.

”En förebild som inte är okej”

Unga medlemmar i tyska vänsterpartiet skapade sidan "Occupy Barbie Dreamhouse" på Facebook inför demonstrationen. Gruppen beskriver huset som en "pinkification", en "rosafiering", av unga tjejer genom att uppmuntra till konsumtion och utseendehets.

– De visar en bild av matlagande, uppsnyggning, och sjungande, som om det på något sätt vore livsuppfyllande. The Barbie dreamhouse är uttrycket för en konventionell förebild som inte är okej. Det är en bild som inkluderar bara två karriärmöjligheter för kvinnor: modell eller popstjärna, säger Michael Koschitzki, 27, medlem i tyska Vänsterpartiets ungdomsorganisation, till Der Spiegel.

Gruppen hävdar att den blonda dockan inte bara står för ett ohälsosamt skönhetsideal utan också går emot frigörelse och lika rättigheter. De protesterar också mot tv-kanalen ProSieben som har en tävling som ska utlysa "Tysklands bästa Barbie".

– Det är verkligen synd att de allra flesta små flickor leker med en docka som, om hon var verklig, skulle vara anorektisk och vars liv skulle fokusera på att vänta på Ken i bilen, säger Michael Koschitzki till The Guardian.

Demonstrerar mot rosa

Även en organisation kallad Pinkstinks demonstrerade mot det rosa, plastiga husets öppnande.

– Barbie-drömhuset är kulmen av allt som leksaksindustrin har lyckats göra med färgen rosa under de senaste 20 åren, säger Stevie Schmiedel, grundare till organisationens tyska falang.

Organisationen slåss mot användningen av färgen rosa hos förebilder för unga tjejer och protesterar mot könsroller och färgkoder i leksaker och reklam.

– Rosa står nu för förförelse, gullighet, stora ögon med långa ögonfransar och framför allt allt som har att göra med utseendet, säger hon till Deutschlandradio Kultur.

Ändrat Barbies image

Mattel, det amerikanska företaget som tillverkar Barbie, framhåller att de har moderniserat dockans image genom att göra versioner som ska föreställa hjärnkirurger, pesidentkandidater och – i Tyskland – en Angela Merkel-lookalike.

Barbie-drömhuset kommer dock inte stanna i Berlin, utan turnéra vidare till andra Europeiska städer i slutet av augusti. Tidigare under maj öppnade världens första Barbie Dreamhouse i Florida.

ANNONS