Tre kvinnor skadades på E18 efter olycka

Publicerad 2012-11-30

Fler olyckor i landet: Brandbil kanade in i husvägg

Snöovädret som dragit in över landet har satt trafiken på glid och det kommer in allt fler rapporter om trafikolyckor.

På E18 utanför Västerås voltade en personbil och tre personer skadades svårt.

– Vi har skärmen full med ärenden, säger Thomas Gustafsson, vakthavande befäl vid polisen i Västmanlands län.

SMHI har utfärdat tio klass 1-varningar i landet för att varna för kraftigt snöfall under lördagen, men snön har redan under fredagen slagit hårt mot trafiken.

Vid 09.30-tiden i dag körde personbilen först in i mitträcket och voltade sedan av E18 mellan Enköping och Västerås i höjd med Köpsta.

Bilen körde i östlig riktning och fick ett abrupt slut i diket. En av de tre kvinnorna, som färdades i bilen, slungades ur fordonet.

– De andra blev kvar i bilen. Den är totalkvaddad, säger Thomas Gustafsson, vakthavande befäl vid polisen i Västmanlands län.

Kvinnas skador livshotande

De tre kvinnorna är i åldern 25-30 år och svårt skadade, enligt personal på Västmanlands sjukhus i Västerås. Läget är ändå stabilt för två av kvinnorna. För den tredje kvinnans skador är livshotande och hon vårdas på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Trafiken påverkades hårt av olyckan och motorvägen spärrades av i båda riktningarna.

– Det var avstängt en längre tid och blev så klart kännbart, känner en ledningsoperatör till Aftonbladet.

Trafiken leddes om via Irsta och först vid 11-tiden släpptes den på igen på E18.

"Alltid första snösvängen"

Men det här var bara början på en dag full av avåkningar i Västmanlands län.

– Vi har skärmen full med ärenden och bilar som ligger i diket. Det gäller hela länet. Det är snö och halt i hela Västmanland, på både stora och små vägar, säger Thomas Gustafsson.

Han varnar nu bilisterna för väglaget och uppmanar alla att köra försiktigt – för att det är halt.

– Tydligen ser de inte det själva. Så här är det alltid första snösvängen, säger Thomas Gustafsson och påpekar att i morgon är det lag på att ha vinterdäck på hjulen.

– Det är många sommardäck fortfarande ute på vägarna. Det hade bilen som åkte av E18.

Många olyckor - lindrigt skadade

Stora delar av landet har dragits med avåkningar kors och tvärs på vägarna. Bara i Stockholms län har det var tre gånger så många trafikolyckor än vanligt. Bland de olycksdrabbade fanns en brandbil som kraschade in i ett hus på Katarinavägen i centrala Stockholm.

– Vi fick sladd, så bilen snurrade, säger Anders Cederberg, som satt i bilen, till TT.

Däremot finns det inga rapporter om allvarliga personskador i länet.

– Det förvånar oss. Vi har haft 45 olyckor utan personskador och 15 med personskador, ingen allvarligt skadad vad jag vet, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen vid 15-tiden på eftermiddagen.

Det har även varit halt i Södermanland och Uppsala län, men även där har det bara varit lindriga skador, uppger Uppsalapolisen. I Västernorrland finns det bara en trafikolycka registrerad då en sopbil kanade in i en husknut.

– Det har inte varit ett skit. Det har inte varit något problem överhuvudtaget. Det kom några flingor igår, men inget märkvärdigt, säger Jan Liden, vakthavande befäl vid polismyndigheten i Västernorrlands län vid 16-tiden.

Texten uppdateras.