Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Marockanskt rymdfynd kom från Merkurius

Uppdaterad 2013-04-01 | Publicerad 2013-03-31

Den gröna stenen kan komma från Merkurius.

Den gröna rymdstenen slog ner i Marocko förra året och förbryllade forskarna.

Nu kan mysteriet vara löst:

Den unika stenen kommer från Merkurius och är den första från vår innersta planet som nått jorden, menar meteoritforskaren Anthony Irving.

Den lilla stenen har fått namnet NWA 7325.

Ända sedan den slog ner i Marocko förra året har forskarna klurat på var den kom ifrån.

Det stod snabbt klart att den inte härstammar från Mars eftersom den har en helt annan kemisk uppsättning. Det verkade heller inte troligt att den skulle komma från Vesta, en av de största asteroiderna i solsystemet.

"En del från Merkurius"

Nyligen presenterade meteoritforskaren Anthony Irving, professor vid universitetet i Washington, sin teori.

– Det kan röra sig om en del från Merkurius, eller en del från en planet som är mindre än Merkurius men som liknar Merkurius, säger han till Huffington Post.

Irving menar att det med största sannolikhet rör sig om en mindre sten som skjutits loss från Merkurius och seglat ner på jorden. Det kan till exempel vara magma från planeten som lossnat och åkt ut i rymden – Irving liknar det hela vid ett slags skum som bildas på toppen av magman.

Enligt honom har inget liknande någonsin slagit ner på jorden.

4,6 miljarder år gammal

Det som stödjer teorin är att stenens låga magnetiska intensitet matchar den som finns på Merkurius. NASA:s rymdsond Messenger sköts upp 2004 och befinner sig för närvarande i omloppsbana runt planeten. Sondens mätningar visar just att Merkurius yta har ett svagt magnetfält.

Stenen innehåller även mycket lite järn – precis som forskare tror att Merkurius yta gör, skriver Sky News.

Enligt Anthony Irving, som presenterade sin forskning vid en rymdkonferens i Texas nyligen, uppskattar att stenen är runt 4,6 miljarder år gammal.