Breivik hade haft sin advokats visitkort i tio

Publicerad 2012-10-24

Anders Behring Breivik med advokaten Geir Lippestad under rättegången.

Anders Behring Breiviks planerade sina terrordåd i flera år.

I planen ingick även hans advokat Geir Lippestad, enligt en norsk dokumentär.

Breivik hade haft Lippestads visitkort i tio år.

Geir Lippestad fick ett unikt uppdrag för drygt ett år sedan – att försvara Anders Behring Breivik. I 13 månader stod Lippestad vid den misstänkta terroristens sida.

I kväll sänder "Uppdrag Granskning" i SVT en unik dokumentär från norska NRK:s motsvarighet, Brennpunkt, som handlar om hur försvarsadvokaten arbetade.

– Det var min fru som hjälpte mig att fatta beslutet, förklarar Geir Lippestad i programmet.

”Tänkte omedelbart nej”

Anders Behring Breivik dåd på Utøja och i centrala Oslo var inte sent på tänkt. Han hade planerat massmorden minutiöst under flera års tid. Enligt Brennpunkt hade han dessutom i tio år haft Geir Lippestads visitkort.

Försvarsadvokaten visste ingenting förrän den 23 juli 2011, dagen efter dådet.  Strax efter klockan sju på morgonen förde Breivik fram sitt önskemål för Oslopolisen.

– Jag tänkte omedelbart ”Nej, absolut inte! Det här tar jag inte! Inte han som nyss skjutit alla ungdomarna”. Men sedan väckte jag min fru och berättade. Hon frågade mig då, ”Är inte du jurist?” Hon sa att ”Själv är jag sjuksköterska och hade inte kunnat neka att ge honom vård”.

Sympatisörer gav gåvor

De möttes första gången i häktet.

– Jag tog inte i hand. Jag visste ju att han då skulle hälsa högerextremistiskt, säger Geir Lippestad.

Lippestad blev under det gångna året världskänd för miljontals tv-tittare när delar av rättegångsförhandlingen sändes från Oslo tingsrätt.

Han har lyssnat till Breviks tankegångar i hundratals timmar – ändå kan han inte förstå.

– Alla dessa planer, radikaliseringen – varför han blev så extrem – talade han mycket om i rättssalen, men det är svårt att se hur det kunde leda honom till dessa handlingar. Då är det svårt att hitta bra argument för att han är tillräknelig, säger Lippestad som NRK.

Samtidigt fick han ta emot gåvor från Breiviks sympatisörer.

– Detta har jag levt med i 13 månader, konstaterar Geir Lippestad.

I dag är han lättad över att åter ha fått en vardag.