Polerna kommer inte att smälta

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-02

Meteorologen Martin Hedberg chattade med aftonbladets läsare om klimatförändringarna

   Martin Hedberg säger: Välkommen till en chatt om klimat och om filmen Day After Tomorrow. Filmen har blivit sågad av forskarvärlden, men den kan ändå ge en del matnyttigt.

Jag som svarar på dina frågor om väder- och klimatförändringar heter Martin Hedberg och är frilansmeteorolog. du kan ha sett mig på SVT1 eller SVT2. Jag arbetar också med väderprognoser till sporter och expeditioner.

Nisse säger: Du som har koll på vädret - märks det en bestående skillnad att det faktiskt är varmare här nu, eller är det bara tillfälligt?

   Martin Hedberg säger: Antar att du tänker på vädret här hemma... Enskilda temperaturrekord är inget att hålla hårt vid. Men numera finns globala mätserier som visar att det faktiskt har blivit varmare.

Jossan säger: Vilket är ditt favvoväder?

   Martin Hedberg säger: jag gillar väder med KARAKTÄR. Jag tycker om att vara ute när det blåser, regnar eller snöar. Jag vill uppleva vädret ;)

Kajsa säger: Har klimatförändringarna kommit för att stanna?

   Martin Hedberg säger: Japp. Och tyvärr en sak till. Klimatet kommer att vara föränderligt. Det blir inte ETT nytt klimat, utan klimatet kommer hela tiden att ändra sig.

Anna säger: Tror du att klimatet kan gå så överstyr så att vi får en naturkatastrof på halsen?

   Martin Hedberg säger: Inte globalt (typ som i Day after tomorrow), men däremot lokalt. Det kommer att uppstå torka och översvämningar som gör att människor får överge hus och hem i en stööre omfattning än tidigare.

Anneli säger: har du sett filmen The day after tomorrwo? Vad tyckte du?

   Martin Hedberg säger: Jag har sett filmen. Som katastrofilm är den väl okay, hjälteinsatser, massor av specialeffekter och lite kärlek. Men för at visa hur klimatet kommer att utveckla sig så är den faktiskt helt felaktig.

Lotta säger: Kan människor verkligen påverka vädret så mycket (tex utsläpp)? Det har ju varit istid förut innan det fanns bilar...

   Martin Hedberg säger: Jovisst kan människan påverka klimatt så mycket. Klart att det har varit klimatförändringar förut, men de har orsakats främst av astronomi som jordens avstånd till solen mm. Men nu har människan gjort mer utsläpp i atmosfären än det varierat naturligt tidigare.

sussi säger: Hur menar du att filmen var felaktig när det gällere klimatet?

   Martin Hedberg säger: 1. I flmen stannar Golfströmmen av på ett par veckor. OM den stannar av i verkligheten så tar det ca 50 år. 2. Den "instant freezing" som kyler ner alla till -110 på några sekunder finns inte i verkligheten. 3. Mexico skulle varit snustorrt (och inte bördigt). 4. Det blir varmare globalt inte kallare...

jIMMY säger: dU SÄGER DET BLIR VARMARE OCH VARMARE.GÄLLER DET HELA VÄRLDEN.. EL BARA HÄR I NORDEN..

   Martin Hedberg säger: Japp i stort sett hela jorden får det varmare. Men störst blir skillnaderna på nårra halvklotet och över landområden. Nordpolen och södra Europa blir ännu varmare än genomsnittet.

hasse säger: Är man intresserad av klimatpolitik som meteorolog - eller bryr man sig mest om mätningarna?

   Martin Hedberg säger: Jag är fysiker och mitt huvudsakliga intresse är att förstå hur naturen fungerar. Men allra mest intressant är konsekvenserna av väder och klimat. Politiken lämnar över åt politikerna.

sussi säger: vad tror du om polernas smältning då? de smälter ju redan.

   Martin Hedberg säger: Japp, polerna smälter. Men ett tag växte polerna och en del glaciärer. Det var eftersom det snöade mer än det hann smälta. Man behöver inte oroa sig över att HELA polerna skall smälta, men det blir stora konsekvenser när delar av polerna smälter och när HELA glaciärer försvinner - de utgör tex färskvatten till många människor.

RC säger: Hur tusan skall allt detta förhindras då? Världen är på väg mot en storskalig katastrof som kommer ta vid om ca 100år och inget görs.

   Martin Hedberg säger: Typ. Mänskigheten är en överlevare, men rätt många kommer att få det svårt ioch med klimatförändringarna kommande årtionden. Och det även i I-världen, (inte bara i fattiga länder). Att förhindra omfattnade klimatförändringar kräver nya energiprinciper och energiomställningar. Sånt tar 20-40 år innan det är genomfört.

Snurran säger: Hur är det att arbeta som meterolog? Hur lång är utbildningen och vart finns den?

   Martin Hedberg säger: Det är intressant att arbeta som meteorolog. Jag skulle egentligen blivit civilingenjör, men kom via Flygvapnet in på det här med väder. Meteorologutbildningen tar ca 4 år och kan läsas vid universiteten i Stockholm eller Uppsala. Det är i grunden en utbildning i fysik och matematik. Att göra prognoser det lär man sig i Flygvapnet eller på SMHI.

Nilla säger: Hur gör man en väderprognos egentligen - hur säkra är de - i procent?

   Martin Hedberg säger: Om jag säger 20 grader och det blir 22, hade jag fel då? ;) Grunden för de flesta prognoserna görs i superdatorer. Därefter gör vi människor anpassning till lokala förhållanden och anpassar prognosern efter vad du skall göra. (tex segla, lägga asfalt, köpa energi osv)

adde säger: Hur länge tar det innan vi verkligen ser katastrofer hända på grund av växthuseffekten?

   Martin Hedberg säger: Vi ser redan katastrofer. Problemet är att man inte kan isolera dem och säga "just DEN stormen orsakades av..." Men exempel på saker som troligtvis INTE hade skett utan den förstärkta växthuseffekten är: Hettan i Europa 2003, Översvämningarna i Europa 2003, Orkanen Catarina i Brasiline i mars 2004...

säger: Du som är meteorolog, hur mycket vet ni (meteorologer) om klimatologi? Jag menar hur mycket sysslar ni med 30-ârsstudier som är nödvändigt vid klimatforskning?

   Martin Hedberg säger: De flesta meteorologer arbetar med dagligt väder och berörs på så sätt väldigt lite av klimat och klimatförändringar (annat än när det slås rekord). Jag och några till, tex Pär Holmgren och John Pohlman intresserar oss mer än vanligt för klimatet.

Anneli säger: vad tror du är den största orsaken till att det har blivit varnmare?

   Martin Hedberg säger: Klimatförändringarna beror både på naturliga saker som solaktivitet och mänskliga saker som utsläpp av växthusgaser. Tveklöst är det så att den största orsaken är människans 200 åriga historia av förbränning av kol, olja och naturgas.

sussi säger: vad är den högsta temperaturen som har uppmätts i sverige? tror du att den siffran kommer att slås nu om det fortsätter?

   Martin Hedberg säger: Jag har inte rekordsiffran precis i huvudet, men jag vet att det finns på aftonbladets vädersida. Rekordet kommer med stor sannolikhet att vara slagen om fem år.

kalle säger: nord och sydpolen kommer väl att smälta , då kommer vatten nivån gå upp 60meter. då kommer det bli översvämingar väl?

   Martin Hedberg säger: NIX. All is kommer inte att smälta. På 100 år kommer havsnivån att stiga med någonstans mellan 0,1 och 0,9 meter.

balle säger: kommer det att bli varmare här i Sverige som det hade blivit jättevarmt i PAris..???

   Martin Hedberg säger: Om ett par 25-50 år kommer vi kanske att ha Paristemperaturerna här. Klimatzonerna vandrar norrut med en hastighet av i snitt 5 km/år.

Hannes säger: Vad vet du om semestervädret? Blir det fint i juli?

   Martin Hedberg säger: Haha, när man skall ha semester den hemlisen behåller jag för mig själv :) Men tipset är att det blir en bra sommar. Mest sol och också svalkande temperaturer finner man vid kusten och i skärgårdarna.

   Martin Hedberg säger: Det var den sista frågan. Hoppas att det varit till belåtenhet. Om ni vill läsa mer om kllimatförändringar och filmen Day Aftr Tomorrow så besök www.weather.se. Den riktigt vetgirige bör besöka FN:s klimatpanel på www.ipcc.ch. Må gott och håll er utbildade. Mvh, Martin hedberg

Följ ämnen i artikeln