Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Inför ”anti-klädkod” – för att stärka eleverna

Publicerad 2018-08-30

I USA kan elever bli hemskickade om de bryter mot de strikta klädkoderna på skolorna. Nu väljer att skoldistrikt att gå mot strömmen, skriver brittiska Metro.

Skoldistriktet Alameda i Kalifornien i USA går emot strömmen och inför en ”anti-klädkod”, det vill säga eleverna får klä sig hur de vill. Syftet är att främja elevers sätt att uttrycka sig och kroppspositivism, samt stärka deras självkänsla. Eleverna ska kunna klä sig utan att känna rädsla för att bli bestraffade eller utsatta för ”body shaming”, skriver brittiska Metro.

Även om eleverna inte kommer att få tillsägelse om de bär shorts, trasiga jeans eller visar magen så kommer det finnas vissa restrektioner. Kläderna ska täcka kroppsdelar som könsorgan, rumpa och bröstvårtor. Dessutom får de inte visa upp budskap eller bilder som är våldsamma, pornografiska eller som klassas som hets mot folkgrupp.

Denna klädkod är ett ställningstagande mot de striktare klädkoderna som råder på amerikanska skolor där studenter blivit hemskickade då man tyckt att klädseln inte passar i en inlärningsmiljö.

Klädkoderna har drabbat tjejer

Det är främst kvinnor som berörts av de striktare klädkoderna. Bh-band, bara axlar, urringning och magtröja anses vara distraherande för manliga elever – vilket leder att tjejer missar utbildningstid då de blir isolerade eller ombedda att lämna skolan.

Detta har lett till en debatt om att skolorna body shamar tjejerna med sina klädkoder. Susan Davis, som är talesperson för skoldistriktet Alameda, medger att deras tidigare klädkod drabbade tjejer i större utsträckning än killar.

– När man tittar på hur korta shortsen är, hur mycket man visar av axlarna och om det är en djup urringning betyder det att tjejer straffas oftare och förlorar mer lektionstid än en kille, säger hon till ABC7 News.

Med den nya klädkoden utmanar man tanken om att kvinnors kropp är en ”distraktion” och att vad de har på sig är viktigare än att de får en utbildning. Man kommer att köra en testperiod med klädkoden och i maj 2019 kommer man avgöra om den ska bli permanent eller inte. Än så länge har inga andra skolor tagit efter.

Följ ämnen i artikeln