Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Överraskningsseger förlänger striden

Supertisdagen blir högintressant

Outsidern Santorums segrar visar hur njugga många republikaner fortfarande är mot favoriten Mitt Romney.

Överraskningsresultatet gör att striden om Republikanernas nominering drar ut ännu mer på tiden.

Supertisdagen i början på mars blir nu högintressant.

En nöjd Rick Santorum tog en trippelseger i primärvalen i Missouri, Minnesota och Colorado. Till vänster hans fru Karen.

Republikanerna verkar ha väldigt svårt att bestämma sig. Fyra kandidater är kvar i racet och åtminstone tre av dem har en realistisk möjlighet att ta hem nomineringen.

Romney är den ende som enligt opinionsmätningarna har en chans att slå Barack Obama i valet i november. Men många starkt konservativa är misstänksamma mot Romney. Han betraktas som alltför liberal och hans förtroende naggas i kanten av att han ändrat åsikt i flera konservativa hjärtefrågor.

Känslan av "vem som helst utom Romney" har plågat den stenrike affärsmannen ända sedan starten.

Längtan efternågon annan

De republikanska väljarna verkar fortfarande längta efter någon annan men kan inte riktigt bestämma sig eftersom det är svårt att hitta någon som håller måttet. Ena gången är det den avdankade men hårtslående kongresspolitikern Newt Gingrich som får väljarnas gunst. I nästa den djupt troende före detta Pennsylvaniasenatorn Rick Santorum som är emot abort och homoäktenskap.

Vem blir det nästa gång? Libertarianen Ron Paul som få tror har en chans att ta hem nomineringen?

Även om de tre segrarna i Missouri, Minnesota och Colorado inte ger honom många delegatröster vid partikonventet i augusti så kan det ge Santorum det viktiga momentum som kan vända primärvalskampen till hans fördel. Som kan få honom att framstå som det enda trovärdiga alternativet till Romney.

Då krävs att han tar hem minst ett av de nästa primärvalen i Arizona och Michigan i slutet av februari och några segrar under supertisdagen veckan efter.

Fördel Romney

Ett problem som Santorum delar med Gingrich och Ron Paul är bristen på pengar och valorganisation i alla delar av landet. Romney är den ende kandidaten men en rejäl kassakista som redan har byggt upp sin valorganisation över hela USA. Vilket ger honom en klar fördel.

För Republikanerna är det bekymmersamt att de har så svårt att få fram en solklar utmanare till Barack Obama. Ju längre tid det tar desto mer kraft ägnar kandidaterna åt att ta heder och ära av varandra istället för att attackera Barack Obama. En drömsits för presidenten som på sistone fått se sina popularitetssiffror stiga.