”Förslaget ger mig ett visst obehag”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-15

Pär Ström kritisk till övervakningen inom EU

EU vill stärka gränskontrollerna med ny teknik.

Det är något som får Pär Ström, självutnämnd integritetsombudsman på tankesmedjan Den Nya Välfärden, att reagera.

– Sammanfattningsvis kan man säga att jag känner ett visst obehag inför hela atittyden, säger han till aftonbladet.se.

En viss övervakning i samhället är nödvändig, menar Pär Ström. Men han anser att det har gått för långt.

– Det är balansen som är det viktiga och den håller på att förskjutas. Den stora vändpunkten kom efter den 11:e september, då satte det verkligen fart, säger han.

Att övervaka kriminella är en självklarhet enligt Pär Ström. Det han vänder sig emot är den kollektiva övervakningen där alla i samhället ska bevakas.

– Det viktigaste är att övervakningen riktas mot de misstänkta. Förebyggande bevakning av hela befolkningen är av ondo.

Integritetskränkande

I onsdags lade EU-kommissionen fram ett förslag om en kraftigt utökad bevakning av våra gränser.

Hur ser du på EU:s roll i utvecklingen av ett övervakningssamhälle?

– Det har kommit både bra och dåliga saker från EU. Grunden är att brottbekämpning över gränserna är positiv, men det beror på hur den görs. En del förslag är dock klart integritetskränkande.

Kan du ge något exempel?

– Det tydligaste är det nya direktivet om tvångslagring av information om vilka vi ringer, mejlar och sms:ar. Det ska gälla alla medborgare. Det är också där skiljelinjen går för mig. Det allvarliga är när man börjar övervaka alla i förbyggande syfte, i stället för att övervaka de misstänkta.

"Mänskliga rättigheter"

I det nya förslaget som Franco Frattini, kommissionär för rättsliga frågor, presenterade på onsdagen talade han om satsning på den senaste tekniken för att komma tillrätta med problemet med gränsöverskridande brottslighet inom EU.

Register över resenärer som inte är EU-medborgare, ögonscanners och fingeravtryck är exempel på hur man vill stoppa kriminella från att träda in över EU:s yttre gränser.

– Vissa av åtgärderna kan säkert vara bra och berättigande, men attityden i sin helhet inger obehag. Vad kommer härnäst måste man fråga sig. Man har inställningen att alltid använda den senaste tekniken och det leder ju rätt långt, säger Pär Ström.

En del menar att den som inte är kriminell, heller inte behöver oroa sig över övervakningen. Vad ska vi vara så rädda för?

– Det där argumentet håller ju inte. Hur laglydigt en människa än lever, så har alla en del saker man måste få ha rätt att få behålla för sig själv. Det är en del av att vara människa och det tillhör ens mänskliga rättigheter. Den som drar det där argumentet har en auktoritär människosyn.