Ny mäklare gripen i Paris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-08

Jobbade åt samma företag som den misstänkte rekordsvindlaren

Ytterligare en värdepappershandlare har gripits av fransk polis.

Mannen greps i går kväll och förhörs nu bland annat om sitt förhållande till rekordsvindlaren Jerome Kerviel.

Samtidigt växer skandalen.

REKORDSVINDLARE. Jerome Kerviel.

Den gripne är värdepappershandlare vid Fimat, tidigare ett dotterföretag till bankjätten Societe Generale. Idag har Fimat bytt namn till Newedge och är knutet till Credit Agricole.

Mannen hämtades av polis på torsdagskvällen och hördes under fredagen om sin eventuella inblandning i svindeln mot banken, meddelade en talesman för åklagaren idag.

Parallellt greps även Jerome Kerviel igen. Han släpptes på fri fot den 28 januari efter ett domstolsbeslut som överklagades. På fredagen beslutade en annan domstol att Kerviel skulle återföras till häktet, eftersom det finns risk att han lämnar landet.

Pekades ut

Kerviels svindlande affärer satte sprätt på hisnande 46 miljarder kronor.

Societe Generale offentliggjorde förlusten på miljarder euro i januari och pekade direkt ut Kerviel som ensam ansvarig.

Ansvariga vid banken har tidigare sagt att Kerviel jobbade ensam och att ingen annan var inblandad.

Samtidigt har andra vittnat om att företaget länge blundat för att handlarna regelmässigt tog mycket stora risker. Allt för att kunna vinna stort och öka på både sin och chefernas bonus.

Höjde bonusen

Banken har också anklagats för att försöka dölja ett korrupt beteende där säkerhetsregler systematiskt satts åt sidan med chefernas goda minne, allt för att öka bonusen åt både dem och värdepappersmäklarna på golvet. Mäklare som Kerviel.

– Jag kommer att ta min del av ansvaret för det som hänt. Men jag tänker inte bli syndabock för Societe Generale, sa Kerviel i samband med en intervju för franska nyhetsbyrån AFP på ett advokatkontor i januari.

Fick inga pengar

Han har själv inte fått del av miljarderna som gått förlorade. Kerviel chansade stort för att kunna öka på sin egen bonus och jobbade hårt för att dölja sina spår. Bland annat genom att kringgå säkerhetsregeln om att alla anställda måste ta minst ett par veckors semester – så att en ersättare skulle kunna upptäcka eventuella konstigheter.

Kerviel tog bara ledigt i fyra dagar förra året. Ingen av hans chefer protesterade.

I början av detta år låg han på plus 1,5 miljarder euro. Sedan kom börsraset.

Kerviel släpptes den 28 januari i väntan på rättegång, men åklagaren har överklagat beslutet.

Han riskerar upp till tre års fängelse.

ANNONS