”Kyrkan tar emot alla som behöver stöd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-24

Sorgen stor efter mordet på svenskan i Paris

Delar sorgen Svenska kyrkan i Paris visar sitt deltagande på sin hemsida. I kyrkan har man lagt fram en kondoleansbok och de som behöver stöd och hjälp erbjuds det.

Sorgen är tung efter mordet på den 19-åriga svenskan.

Svenska kyrkan i Paris erbjuder hjälp åt dem som behöver det.

– Kyrkan tar emot alla som behöver stöd och avlastningssamtal, säger Emma Hallebrink som är assistent vid Svenska kyrkan i Paris till aftonbladet.se.

I tisdags kväll hölls en minnesstund som hade arrangerats av den unga kvinnans vänner och arbetskamrater i Paris, uppger Aftonbladets Karin Östman som är på plats i Paris.

– Det skedde i tisdags klockan 19.00 på kvällen. Ett antal av kvinnans arbetskamrater och vänner samlades och fick hjälp av kyrkan.

”Obegripligt dåd”

Karin Östman berättar att kyrkan var smyckad med vita rosor och tända ljus.

– Man spelade vacker orgelmusik i kyrkan den dagen.

På kyrkans hemsida står det:

”En ung svenska har mördats i Paris. Ett för oss alla obegripligt dåd. Svenska kyrkan delar familjens och vännernas stora sorg.”

En kondoleansbok har lagts fram inne på ett bord i kyrkan. Bredvid står ett tänt ljus. I kondoleansboken kan den som vill skriva ner sina tankar och böner kring den tragiska händelsen som har skakat såväl fransmän som svenskar.

– Folk som har besökt kyrkan har skrivit i boken, berättar Emma Hallebrink som också uppger att man har haft stödsamtal och gett avlastning till dem som har behövt det.

Jourtelefon

Kyrkan är centralt belägen och fungerar som en naturlig mötesplats för många svenskar i staden. Men eftersom skolelever har vårledigt denna veckan är den ordinarie verksamheten inte i gång.

– Men kyrkan är öppen för dem som vill komma hit och vi har även en jourtelefon för akutsamtal efter ordinarie arbetstid, säger Emma Hallenbrink.

I Frankrike har mordet uppmärksammats av medierna.

– Det brutala mordet på den här unga, vackra svenska kvinnan har väckt uppmärksamhet och upprört folk, konstaterar Karin Östman.