Elva dog före Jurij Gagarin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-25

BERLIN

Jurij Gagarin var den första människan i rymden.

Som överlevde.

Innan Gagarin skickades ut i omloppsbana den 12 april 1961 hade minst elva andra ryssar också skickats upp i rymden.

Samtliga omkom.

ÖVERLEVDE 1961 skickades den sovjetiska kosmonauten Jurij Gagarin upp i rymden. Han blev första människan i rymden som överlevde.

Den tyske författaren Hartwig Hausdorf, 47, hävdar i en ny bok som kommer ut i dagarna att ryssarna redan 1956 började skicka ut folk i rymden. Alltså redan ett år innan Sputnik, som av alla sansade bedömare anses vara det första människotillverkade rymdobjektet, sändes ut i omloppsbana.

Dramatiskt nödrop bevarat

Den ryska Sputnik satte igång rymdkapplöpningen som bara tolv år senare resulterade i att människor gick på månen.

Men enligt Hausdorf var ryssarna på gång långt tidigare än någon hittills haft en aning om. Djärva ryssar spändes fast längst upp i raketerna och den ene efter den andre skickades iväg för att brännas upp i atmosfären eller bara försvinna spårlöst.

Eller nästan spårlöst. Från den 18 november 1960 finns en inspelning bevarad "SOS till hela världen! Jag kan se flammor! Det håller på att bli förfärligt varmt!" En radioamatör snappade upp nödropet som var på ryska.

Hausdorf hävdar att elva kosmonauter slutade sina liv på samma sätt. Kommunistledningen i Moskva visste att den ryska tekniken inte räckte till på långa vägar.

Men de var mer än villiga att offra unga rymdfarare för att visa på den kommunistiska överlägsenheten. Nån gång skulle kanske raketen fungera som man tänkt.

Fick besöka Martyrernas rum

Han hävdar också att han i ett ryskt rymdcenter själv fått besöka något som kallades Martyrernas rum där det fanns inramade porträtt på de offrade.

Jurij Gagarins historiska resa varade 1 timme och 29 minuter. Med rymdskeppet Vostok åkte han ett varv runt jorden i en hög elliptisk bana. Som högst var han över 30 mil ovanför jordytan. Resan blev en exceptionell kommunistisk pr-framgång. Gagarin blev själva sinnebilden för den nya, oövervinneliga sovjetmänniskan.

Han var för värdefull för att få göra flera rymdfärder. Men han fick flyga flygplan och flög ihjäl sig 1968.

Asbjörn Svarstad

Följ ämnen i artikeln