Bockbrännaren: ”Det pirrar lite”

Publicerad 2014-11-29

Han har bränt ner julbocken i Gävle två gånger

Under de 47 år den numera världskända halmbocken i Gävle rests vid Slottstorget har den bränts ner 27 gånger. Endast fem gånger har bockbrännare gripits.

–Polisen tycks inte bry sig riktigt, säger Johan som bränt ner bocken två gånger utan att bli avslöjad.

Aftonbladet träffar Johan i utkanten av Gävle just som den 48:e julbocken kommit på plats.

– Det pirrar lite att få sätta dit en tändare igen. Men har man klarat sig två gånger får det inte bli tredje gången gillt, säger han och skrattar.

Johan –som vi kallar honom -vill inte att vi avslöjar hans ålder.

– Jag vet att mitt namn figurerat i en polisutredning vid en av bockbränderna. Då var jag inte ensam som tände på.

Varför ville du att bocken skulle brinna?

– Man trissar varann och så är det spännande som fan. Man har ju också kunna spela på om och när bocken ska brinna. Det känns heller inte som man gör något brottsligt då bränderna blivit tradition. Vi stod på håll vid Gävle slott och tittade på när brandkåren försökte släcka. Det kändes häftigt.

Många blir ju ledsna speciellt om bocken inte ens får stå över jul?

– Ja, jag vet. Min mamma sa det också. Då tittade jag ner i golvet, säger Johan.

Halmbocken har satt Gävle på världskartan. Inte för att den är stor och vacker. Utan just för att den brinner.

Bara fem gånger har bockbrännare dömts genom åren. Kanske för att bockbränning inte är något prioriterat brott hos Gävlepolisen.

”Rusade in och släckte elden”

Kjell ”P 19” Hagman, pensionerad legendarisk Gävlepolis, vet att berätta om det minimala intresset att få fast bockbrännare. Han grep själv flera ungdomar som just kastat en flaska brinnande bensin mot bocken 18 december 1988.

– Halv tre på natten tog jag en tur förbi bocken innan jag gick av mitt skift. Då fick jag se hur någon slängde en brinnande flaska mot bocken. De hade en bil parkerad intill som jag spärrade vägen för.

– Jag rusade in och släckte elden. Sen fick jag alla att stanna kvar tills förstärkning kom. De togs med till polisstationen där vi höll förhör.

Något rättsligt efterspel blev det aldrig, vilket retade Kjell.

– Efter den händelsen brydde jag mig aldrig mera om att jaga några bockbrännare, säger han.

”I burned the bock”

I år hoppas bockkommittén på allmänhetens hjälp och att taxibilar som får hållplatser nära bocken ska avskräcka eldtörstiga. Invigningen sker på söndag.

Första bocken sattes upp 1966 och brann på nyårsafton. En 22-årig Gävlebo greps och dömdes för grov skadegörelse till fängelse. I domen ingick även andra brott.

Den mest spektakulära bockbränningen stod amerikanen Lawrence Jones för. 2001. Han var gäst hos en kulturperson i Gävle. På väg hem från ett restaurangbesök gick han utan krusiduller fram och tände eld på bocken inför flanerande Gävlebor. Han kunde gripas direkt.

Det var ju tradition menade han. Inför rätten erkände han på svengelska : ”I burned the bock”. Han dömdes av Gävle tingsrätt till en månads fängelse för grov skadegörelse och ett skadestånd på 100 000 kronor. Pengar han aldrig betalade innan han återvände till USA.