Här rullar stridsvagnarna in på Gotland

Publicerad 2013-10-09

Här rullar åtta stridsvagnar in på Gotland.

Strax efter 10-tiden på onsdagsmorgonen syntes de i Visby hamn.

Militärfordonen ska ställas i ett förråd till den dag då Gotland skulle behöva försvaras.

De första åtta stridsvagnarna rullade under morgonen in på Gotland, efter att ha transporterats med färja till Visby hamn. Ytterligare sex vagnar väntas, och de sammanlagt 14 militärfordonen ställs sedan i en nybyggd förrådsbyggnad i hamnområdet.

P18 lades ned

En sådan upprustning av ön har inte skett på flera år. Ön har tidigare haft kustartilleri, luftvärn och artilleri, men nu finns bara ett hundratal hemvärnsmän kvar sedan P18 lades ner 2004.

– Genom att ha stridsvagnskompaniet förrådsställt på Gotland får Försvarsmakten en större handlingsfrihet att snabbt kunna etablera militär närvaro. Och då med ett system som är bland det mest slagkraftiga och skyddade som finns, säger brigadgeneral Stefan Andersson, chef för Armédelarna vid Högkvarterets produktionsstab i ett pressmeddelande.

”Stridsvagnarna är besvärliga”

Något ytterligare förband på ön blir det däremot inte. Enligt Försvarsmakten kan personal flygas in med kort varsel vid behov.

– Stridsvagnarna är besvärliga att transportera, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten till Aftonbladet om varför de placeras på ön i förebyggande syfte.

Aftonbladet har tidigare berättat om Rysslands stundande upprustning, med en övning i somras som var den största sedan 1960-talet, och en kommande övning under hösten.

Ungefär samtidigt, och i närliggande områden, genomför Nato sin övning Steadfast Jazz där svenska stabofficerare väntas delta.