Expert: Rysslands jätteövning påminner om kalla kriget

Uppdaterad 2013-07-19 | Publicerad 2013-07-18

Ryssland genomför just nu sin största militärövning sedan 1960-talet.

I höst är det dags igen – nära Sverige – samtidigt som Nato testar sin beredskap i samma område.

– Det är ett återfall i kalla krigets sätt att se på säkerhet, säger Rysslandsexperten Kristian Gerner.

Övningen i östra delen av Ryssland har pågått sedan i fredags och är direkt beordrad av Vladimir Putin. Insatsen består av 160 000 man, tusentalet stridsvagnar och bepansrade fordon, 130 flygplan och 70 fartyg, uppger ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Militärövningen ska inte vara riktad mot något särskilt land.

”Det huvudsakliga målet med övningen är att kontrollera beredskapen på våra enheter inför uppdrag, och att bedöma kvaliteten på utbildning och teknisk beredskap”, uppgav ryska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande som Ria Novosti har tagit del av.

Men det är ett uppenbart drag från Putins sida för att placera Ryssland bland supermakterna – och samtidigt söka stöd hos folket, enligt Rysslandkännare som Aftonbladet talat med.

Kamp om framtiden

– Det pågår en kamp om Rysslands framtid, mellan de som är inriktade på ekonomisk utveckling och de som är inriktade på det militära etablissemanget. Putin har de senaste åren sökt stöd hos de repressiva organen, det här är ett sätt att visa att han stödjer dem och samtidigt en aktion riktad mot de demokratiska krafterna, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds Universitet, som i flera år forskat kring Sovjetunionen och Ryssland.

Beteendet känns igen från Kalla krigstiden, påpekar han. Senast en så stor övning genomfördes var 1981, berättar Lars Gyllenhaal, medförfattare till boken Ryska elitförband och ledamot av Svenska militärhistoriska kommissionen. Den allra största övningen genomfördes 1967 och bestod av minst 200 000 man:

– Man får gå tillbaka till sovjetisk tid för att ens hitta sådana här typer av beredskapsövningar. Det är en kontrollmetod för att se vad man är kapabel till, och samtidigt ett sätt att visa omvärlden att man menar allvar med sin modernisering och upprustning.

Nästa övning nära Sverige

Och i höst sker en ny övning – den här gången nära Sverige.

– Det är talande att den övningen på ryska kallas Zapad, den ryska termen för väst, precis som den sista stora Sovjetövningen också kallades. Det är en tydlig markering från Ryssland om att Östersjön är deras stora intresseområde, säger Kristian Gerner.
Övningarna kommer att ske kring Öresund och vid Nordkalotten.
Ungefär samtidigt beräknas Nato hålla en stor militärövning kallad Steadfast Jazz i norra Europa där svenska stabsofficerare kommer att delta.

– Den information som har läckt ut på förhand säger att Natos övning syftar till att skydda baltstaterna, och Rysslands till att blockera ett sådant skydd. Det finns ingen omedelbar risk i detta för Sverige, men de som tror att det är långt till den omfattning av den militära övningsverksamhet som fanns under Sovjetunionen har fel. Ryssland är på samma nivå nu, säger Lars Gyllenhaal.

Långsiktigt hot

Experterna är överens om att det inte finns något militärt hot mot Sverige, trots övningarna i vår närhet. Däremot oroar upprustningen hos landet i öst, och vad den kan innebära för maktbalansen gentemot andra stormakter.

– Det finns ingen fara i det här förrän den punkt då någon av parterna får för sig att flytta fram sina positioner snabbt. Så länge maktbalansen är vidhållen är det lugnt, även i Sverige, säger Kristian Gerner.
Den ryska budgeten riktas i allt högre grad mot militära insatser snarare än utbildning och hälsovård. Samtidigt som det kan innebära fattigdom och lägre välfärd för det ryska folket bygger det en nationalism och en identitet som ett militärstarkt folk som kan stå emot andra stormakter.

– Det är knappast tillfredsställande för säkerheten att göra så här, säger Kristian Gerner.

Krossar oppositionen

Militärvurmen i ett Putinstyrt Ryssland kan också drabba grannländer, tror Lars Gyllenhaal.

– Då kan man tänka sig att det blir incidenter med länder i Baltikum, till exempel.

Ett tydligt exempel på Putinpolitiken är domen mot den ryske regimkritikern och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj som kungjordes under torsdagen. Navalnyj har dömts för förskingring men nekar till anklagelserna, som tros vara fabricerade då han ses som en potentiell rival till Vladimir Putin i nästa presidentval.

– Putin visar just nu att han krossar alla försök att skapa någon organiserat försök till opposition. Det är obehagligt, även Sovjetunionen gjorde så, säger Kristian Gerner.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att den ryska övningen skulle ske kring Mälardalen. Det stämmer inte. Uppgiften har rättats.