Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Några stridsvagnar på Gotland skrämmer inte ryssen

En lam signal till omvärlden att strategiska Gotland åter ska försvaras

Kan 14 stridsvagnar i ett förråd avskräcka Ryssland från att invadera Gotland?

Knappast.

I bästa fall är det en lam signal som inte får Moskva att darra det minsta.

I morgon bitti rullar åtta av stridsvagnarna ut ur en av Gotlandsfärjorna i Visby. Därefter transporteras de till en nybyggd förrådsbyggnad i hamnområdet. Där ska de stå tills den dag Sverige behöver försvara Gotland.

– Det blir inget förband på ön, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten. Personal kan flygas in på kort varsel vid behov. Stridsvagnarna är besvärliga att transportera.

Trendbrott

Inte mycket för att möta Rysslands upprustning av sin militära slagstyrka. Men ett första trendbrott mot den totala avrustning som skett på ön.

Med sitt läge är Gotland strategiskt viktigt. Den som i krig kontrollerar Gotland har möjlighet att behärska stora delar av Östersjön med viktiga sjöfartsleder.

Förmodligen är det ingen slump att Rysslands uppgraderade luftvärn i Kaliningrad bara dryga 30 mil från Gotland numera når ön.

Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens kollaps två år senare fick Sverige att drastiskt minska sin förmåga att försvara sig i händelse av en invasion från Ryssland. Gotland som tidigare haft kustartilleri, luftvärn och artilleri avrustades successivt.  När P18 lades ner 2004 blev ön bortsett från några hundra hemvärnsmän en militärfri zon.

Men tiden av avspänning blev kort. Världen ser inte längre lika god ut.

En signal till Ryssland

Ryssland rustar sedan några år kraftigt upp sin militär. President Vladimir Putin gör ingen hemlighet av att hans mål är att återupprätta en del av Rysslands supermaktsstatus. Grannarna får gärna vara lite rädda för den ryska björnen.

Ryssarna har i flera övningar på senare tid demonstrerat att man kan attackera Sverige. Även om de forna Sovjetrepublikerna som blivit självständiga länder har betydligt större anledning att oroa sig.

Långsamt har det nya klimatet i vårt närområde sjunkit in hos svenska politiker.

Stridsvagnarna på Gotland är ett sätt att sända en signal till Ryssland att Sverige inte släpper ön utan strid vid ett (i dagsläget helt osannolikt) ryskt anfall. Det är även en signal till Nato att Sverige trots allt är berett att ta något slags ansvar för sitt eget försvar.

Möjligen också en vink till svenska folket att försvaret gör något åt den nya hotbilden.

Ändrar ingenting

Men Sveriges problem på Gotland är detsamma som i övriga landet. Som ÖB Sverker Göransson själv påpekade kan Sverige bara försvara sig i en vecka. I bästa fall. Sen måste vi få hjälp utifrån.

Stridsvagnarna på Gotland ändrar inte på minsta sätt på den sanningen.