Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Äntligen! Nu våras det – för våren

Publicerad 2014-03-05

Meteorologernas superprognos: Mars, april och maj blir varmare än väntat

Det har inte varit mycket till vinter och nu kommer våren tidigare än väntat. ”Det är ungefär halva Sverige som fått vår. Normalt sett skulle det bara vara Skåne och Hallandskusten som fått vår vid den här tiden”, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Våren sprider sig med rekordfart.

Redan nu har den nått delar av Norrland.

Och värmen bara fortsätter.

- Prognosen pekar på att det blir ett par grader över det normala de närmsta två veckorna, säger meteorologen Martin Hedberg.

Det har inte varit mycket till vinter, till både glädje och förtret för svenskarna.

Men vinterälskarna ser ut att få ytterligare dystra prognoser. Våren fortsätter sträcka sig allt högre upp i landet.

På SMHI:s kartor över vårens ankomst syns att den, längs Norrlandskusten, redan nått så långt som till Umeå. Normalt skulle den knappt ha hunnit till Kalmar.

– Det är ungefär halva Sverige som fått vår. Normalt sett skulle det bara vara Skåne och Hallandskusten som fått vår vid den här tiden, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

”Lite udda”

I Storlien blev det vår redan den 23 februari. Det är det tidigaste datumet sedan mätningarna inleddes för 115 år sen, 1899.

Utbredningen lär fortsätta under de närmsta veckorna. Martin Hedbergs prognoser visar att det under de två närmsta veckorna kommer vara ett par grader över normal temperatur för årstiden.

– När jag tittar på de närmsta dagarna är det tre, fyra minusgrader i Lapplandsfjällen. Övriga Sverige har plusgrader. Att det är så även i norra Norrland är lite udda, säger Martin Hedberg.

Det amerikanska väderinstitutet WSI:s europeiska långtidsprognos visar att det milda vädret fortsätter.

Femte årstid

Prognosen för mars, april och maj lovar att samtliga tre månader får genomsnittstemperaturer över det normala över Skandinavien.

Alla vårivrare jublar förstås - men för vinterälskare behöver inte misströsta. Än kan det vara läge att dra till fjälls.

– Många skidanläggningar preparerar backarna oerhört mycket och är beredda på mildväder. Man pratar ju om den femte årstiden, vårvintern. Då finns det mycket snö men dagarna är soliga och långa. Många anläggningar är fortfarande utmärkta, säger Martin Hedberg.

Fotnot: Vårens ankomst­datum avser det första dygnet av sju med vår- temperatur: en dygnsmedel­temperatur över 0°C.