23-åring kan vara Sveriges yngste serievåldtäktsman

Publicerad 2014-03-03

GÄVLE. Han dömdes första gången som 15-åring.

Nu misstänks den 23-årige mannen för nya grova överfallsvåldtäkter – bland annat på en 92-årig kvinna på julafton.

Polisen utreder sam­tidigt om hans dna kan kopplas till flera oupp­klarade våldtäkter.

RÅA VÅLDTÄKTER I Gävle misstänks mannen ha våldtagit kvinna i 40-årsåldern i november. På tisdag åtalas 23-åringen, som polisen misstänker kan vara den yngste serievåldtäktsmannen genom tiderna. Han står åtalad för grov våldtäkt, försökt till grov våldtäkt och övergrepp i rättssak den 24 december 2013 i Töreboda samt för våldtäkten i Gävle den 23 november. ”Han är fullständigt livsfarlig i vissa lägen”, säger en polisinspektör.

23-åringen ringde på hos en 92-årig kvinna på jul­afton och utgav sig för att sälja blommor.

Men i stället för att överlämna blommor våldtog han och misshandlade den gamla kvinnan brutalt ­under dödshot, enligt åtale­t.

På tisdag inleds rättegången mot mannen – som kan vara den yngste serievåldtäktsmannen genom ­tiderna – i Skaraborgs tingsrätt.

– Den här killen tycks helt sakna mentala spärrar och är fullständigt livsfarlig i vissa lägen, säger en polisinspektör med insyn i 23-åringens kriminella bakgrund.

Han står åtalad för grov våldtäkt, försökt till grov våldtäkt och övergrepp i rättssak den 24 december 2013 i Töreboda samt våldtäkt i Gävle den 23 november.

Nekar till brott

När han greps för övergreppet mot 92-åringen var han efterlyst sedan en ­månad misstänkt för en överfallsvåldtäkt på en kvinna i 40-årsåldern i Gävle den 23 november.

Under dödshot och misshandel ska han ha våldtagit kvinnan i en skogsdunge. Sedan misstänks han ha tvingat in henne i hennes ­lägenhet där hon våldtogs på nytt. Av misshandeln fick ­kvinnan näsfraktur, sår och blödningar.

23-åringen nekar till brotten.

Kom tillbaka

Mannen dömdes redan som 15-åring för ett grymt våldtäktsförsök mot en kvinna i Östersund.

Kvinnan var på väg hem vid 02-tiden på natten när en för henne okänd person dök upp utanför porten och ryckte hennes handväska.

Vid femtiden på morgonen väcktes kvinnan av att det ringde på hennes dörr. När hon öppnade dörren i morgonrock stod väsk­tjuven där och skrek att han skulle våldta henne.

Mannen knuffade in ­kvinnan i sovrummet och slog henne i ansiktet.

Kvinnan skrek för sitt liv och mannen sprang till slut ut ur lägenheten.

Dömdes till vård

Mannen kunde senare identifieras som den nu 23-årige mannen.

Han dömdes då – 15 år gammal för våldtäkts­försök, stöld och brott mot knivlagen.

Straffet blev att han överlämnades till socialtjänsten för lämplig vård.

Mannen är även dömd för bland annat misshandel och narkotikabrott. På grund av sin ungdom har han sluppit fängelse.

”Söker dna-spår”

Kommissarie Lars Johansson, chef för länskriminalen i Skaraborg bekräftar att man nu söker efter dna-spår som skulle kunna tyda på 23-åringen som gärningsman i andra ouppklarade våldtäktsfall.

– Vi har ett ärende hos SKL (Statens kriminaltekniska lboratorium) men vi har inte fått någon spårträff ännu. Men sökningen är aktiverad så vi får avvakta om det kan dyka upp något, säger Johansson.