Så säger de andra partiledarna

Publicerad 2013-05-21

Upploppen i Stockholmsförorten Husby har inte gått någon förbi.

Inte ens partiledarna i riksdagen.

Så här kommenterar några av dem det rådande läget.

Stefan Löfven (S), 55, partiledare:

"Jag lider med de som är utsatta för det direkta våldet och alla de människor som bor i Husby och får uppleva kravallerna. Det måste vara fruktansvärt att känna otrygghet och rädsla. Därför tycker jag att det är viktigt att markera från samhällets sida att brottslighet är oacceptabel oavsett var den sker. Det är aldrig okej att använda våld. Det måste vi vara tuffa mot.

Man ska också vara tuff mot brottens orsaker. Det är brist i tillit i samhället. Mycket av det har med långtidsarbetslöshet och bristande utbildning. Därför så viktigt att satsa på att jobb och möjlighet till bra utbildning. På lite kortare sikt tror vi att ungdomar behöver mer möjligheter till fritidssysselsättning med fritidsledare."

Åsa Romson (MP), 41, språkrör:

"Det som händer i Husby är ett politiskt misslyckande. Husby har inte fått sin beskärda del av den svenska välfärden. Den, och andra förorter, behöver fysisk upprustning och sociala lyft och en satsning på skolan. Jag är väldigt orolig över vad händelserna i Husby är ett tecken på.

Vad kan regeringsföreträdare göra?

"Analysera problemet. Det är givetvis viktigt med en bra och effektiv polis men det som händer där nu handlar ju mer om insatserna innan dess. I Paris förorter har polisen bytt fokus och arbetssätt och nått bra resultat."

Annie Lööf (C), partiledare:

"Det som händer i Husby är allvarligt. Det kan aldrig ursäktas eller accepteras att man vandaliserar andra människors egendom, eller att man kastar sten på brandmän och polis. Det finns stora utmaningar i utsatta områden som i Husby, men det gör mig ledsen att en liten grupp själva gör sig till talespersoner genom våld. Lösningen på sikt är att vi behöver skapa fler jobb och ökade möjligheter att påverka sin vardag."

Jonas Sjöstedt (V), partiledare:

"Det är fullständigt oacceptabelt att elda upp bilar eller kasta sten. Problem med upplopp och skadegörelse är mycket svårare att lösa i ett samhälle där klyftorna växer och maktlösheten breder ut sig. För att lösa den här typen av problem måste vi bygga ett jämlikt samhälle, där alla har möjlighet att påverka sin omgivning och sitt eget liv."

"Jag tror att det i grund och botten handlar om maktlöshet. Alldeles för många ungdomar upplever att de inte har någon vettig framtid. Det kan handla om jobb, utbildning, bostad och att få samma möjligheter som andra i Sverige. När ständiga nedskärningar och försämrad service blir en del av vardagen är det många som tappar hoppet. Men alla vuxna har också ett ansvar för att sätta gränser och visa att våld inte kan lösa samhällsproblem."

Jimmie Åkesson (SD), partiledare:

"Jag blir bestört. Samtidigt är jag ganska avtrubbad när det gäller sådana här saker, tyvärr.

Ansvaret för det som händer bör ligga i första hand på de som utför våldsdåden, de som kastar sten. Men grunden till det här är en oansvarig splittringspolitik som pågått under flera år och som leder till de här spänningarna och motsättningarna i samhället.

Kortsiktigt måste vi ge polisen de befogenheter och resurser som de behöver för att gripa de som begår allvarliga brott. Långsiktigt måste man börja föra en sammanhållningspolitik. Där är inte minst invandringspolitiken viktigt. Vi måste se över den politiken så att vi inte hela tiden fyller på utanförskapsområdena med mer problem, som vi tyvärr gör i dag.

Göran Hägglund (KD), partiledare:

"Det finns ingenting som ursäktar urskiljningslöst våld eller förstörelse. Det finns all anledning att samhället i alla former är tydligt i det avseendet.

Det är av största betydelse att långsiktigt åstadkomma ett samlat engagemang för trygga miljöer i och kring våra större städer. I det arbetet spelar åtgärder för skolan och arbete en central roll."

Jan Björklund (FP), partiledare:

"Jag vill understryka att våld alltid är oacceptabelt. Nu måste vi fokusera på att återfå lugn och ordning. Vårt fokus på jobb och skola handlar om att lyfta både områden och människor ur utanförskap."