Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

4 000 hem hotade i våldsam brand

Publicerad 2013-05-04

Fler än 1 000 brandmän kämpar med att släcka de våldsamma skogsbränderna i Kalifornien.

Elden har redan stängt av delar av Highway 101 - nu hotas lyxvillor längs den berömda kuststräckan.

– Det är helt svart, berg och kullar är helt nerbrunna, säger Rikard Norström, 34, som befinner sig i ett område nära Camarillo där branden först bröt ut.

Skogsbranden lamslår USA:s västkust. 1 000 byggnader har redan evakuerats och lika många brandmän har satts in för att bekämpa lågorna.

Under fredagen tändes ett hopp när vinden vände ut mot kusten - senare under dagen vände den tillbaka igen och hotar nu bland annat området Hidden Valley i närheten av Highway 101.

4 000 hem är hotade

Enligt Los Angeles Times var lågorna bara runt 30 meter från några villor i området.

– Scenariot vi hoppats på var att det skulle sluta blåsa. Nu har vinden i stället vänt, säger Bill Nash, talesperson vid räddningstjänsten i Ventura County till AP.

Temperaturen är omkring 35 grader, vilket försvårar släckningsarbetet avsevärt.  Enligt Los Angeles Times är 4 000 hem och 300 andra byggnader hotade. Än så länge har däremot endast 15 byggnader förstörts.

"Vi tog våra saker och våra pass"

Rikard Norström, 34, är tillsammans med familjen på semester i Dos Vientos intill Newbury Park, ett område som drabbats hårt av den våldsamma branden. I torsdags tvingades de lämna huset de bor i, som tillhör en annan svensk familj, och ta in på hotell.

– Vi tog våra saker och våra pass. Familjen vi bor hos tog med foton och andra tillhörigheter, säger han.

Under lördagsförmiddagen drog branden vidare norrut och familjerna kunde återvända.

– Det känns konstigt. Det är helt svart, berg och kullar är nerbrunna och det är väldigt mycket sot i luften. Bakom vårt hus är det helt kalt, säger han.

Delar av Highway 101 har stängts

Branden bröt ut under torsdagen i Camarillo, nio mil väster om Los Angeles, och spred sig vidare längs Highway 101. Delar av den berömda kuststräckan har stängts av och invånare i närliggande städer har ombetts att frivilligt lämna sina hem.

Räddningstjänsten har tidigare varnat för att årets brandsäsong kan bli riktigt besvärlig på grund av den torra vintern och den svåra torkan, skriver AP.