Känd antimuslimsk debattör beskjuten

Publicerad 2013-02-05

Polisen letar efter en man i röd postjacka

Grundaren av det danska Tryckfrihetssällskapet, Lars Hedegaard, har utsatts för ett mordförsök.

Gärningsmannen misstänks gömma sig på Köpenhamns zoo.

– En man sköt ett skott som missade, sedan klickade pistolen, säger polischefen Lars-Christian Borg till Fyens.

Lars Hedegaard.

Skotten föll utanför Lars Hedegaards, 70, hem i Köpenhamn vid 11-tiden på förmiddagen.

Hedegaard säger till Politiken att det ringde på dörrklockan och att han öppnade för en man som han trodde var ett postbud. Gärningsmannen var nämligen klädd i vad som såg ut att vara en röd postjacka.

Efter att Hedegaard öppnat lämnade mannen över ett paket och försökte sedan skjuta Hedegaard två gånger. Det första skottet missade och den andra gången "klickade" pistolen, uppger Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Enligt Hadegaard ven kulan förbi hans högra öra.

– Detta är vad man kan vänta sig om man säger sin mening i detta land. Det är litet överraskande för mig att jag skulle skjutas, men så var det uppenbarligen, säger Hedegaard till Politiken.

Kan gömma sig på zoo

Efter att de första skotten avlossats försökte Hadegaard överbemanna mannen Hedegaard uppger att han slagit mot gärningsmannen och han då tappat sitt vapen. Vapenmannen flydde sedan och nu letar polisen efter en man i åldern 20-25 år.

Mannen tros gömma sig på Köpenhamns zoo och Berlingske rapporterar att ögonvittnen sett två män i skidmasker hoppa in till flodhästarna. En av dem bär enligt uppgift en röd postjacka, möjligtvis en regnjacka. Under en presskonferens i eftermiddag uppger polisen, enligt Ekstrabladet, att mannen även kan ha burit en peruk och sedan slängt den. Under attacken hade han lite längre mörkt och lockigt hår.

Paket var inte bomb

Polisen spärrade inledningsvis av ett stort område kring brottsplatsen och man hade även en bombgrupp på plats. De flesta av avspärrningarna hävdes strax efter fyra på tisdagseftermiddagen.

Även djurparken har sökts igenom, men än så länge har den misstänkta mannen inte synts till. Han identitet är dessutom inte fastställd.

Polisens bombtekniker har också undersökt paketet som mannen lämnade över till Hadegaard – med oro för sprängmedel.

– Men paketet var tomt, säger polisinspektör Jørgen Skov vid Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet. 

Hadegaard har inte tidigare haft någon hotbild. Motivet bakom attacken är ännu okänt, men efter mordförsöket har han erbjudit polisskydd.

Texten uppdateras.