Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

”Hela området är i chock”

Uppdaterad 2016-10-31 | Publicerad 2016-10-30

KARLSTAD/STOCKHOLM. Två barn och två vuxna dog i en eldsvåda i Karlstad tidigt i morse.

En utredning om brandorsaken väntas börja först under måndagen.

– Det är för varmt just nu, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Aftonbladet träffar Björn Johansson, räddningschef i beredskap, i stadsdelen Romstad i Karlstad, inte långt från den lägenhet där två barn och två vuxna omkom tidigt i morse.

På söndagen pågår ingen undersökning av lägenheten.

– Det kan bli lättare att utreda om vi får vänta lite. Det är fortfarande varmt och det kan finnas farliga partiklar i luften i lägenheten, säger Björn Johansson.

Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, säger att den tekniska undersökningen av lägenheten troligtvis kommer att börja under måndagen.

– Det är för varmt just nu, men det är teknikerna som avgör när man börjar.

Eftersom det inte finns någon konkret förklaring till brandens uppkomst har polisen inlett en förundersökning om mordbrand.

– Vi avvaktar den tekniska undersökningen, sedan får vi se vad utredningen landar i, säger Jan-Åke Sjöström.

Nallar ligger utanför

Lägenheten där det brann ligger på bottenvåningen. Enligt räddningschef Björn Johansson har fastigheten totalrenoverats för något år sen. I alla lägenheter har brandvarnare installerats.

– Det är ännu för tidigt att säga om brandvarnaren gick igång eller inte. Det är ytterst ovanligt att fyra personer omkommer i en brand, säger han.

Lägenheten ligger på bottenplanet i ett trevåningshus. Några marschaller och nallar ligger utanför uteplatsen. I trapphuset luktar det rök.

På basketplanen i närheten spelar en pojke och en flicka boll.

Pojkens mamma håller fyra marschaller i händerna.

– Jag ska tända dem när ni journalister har gått, säger hon.

Hon vaknade fem på söndagsmorgonen av att blåljusen sken upp lägenheten. Hon har varit vaken sedan dess.

– När jag såg hur många ambulanser och brandbilar det var insåg jag att någonting allvarligt har inträffat, säger kvinnan som inte vill ha sitt namn i tidningen.

”Ofattbart”

På gården bor mestadels barnfamiljer. Det finns en stor bollspelsplan och en lekplats. Barnen leker alltid där och alla känner alla. Den omkomna familjen har i flera år bott i samma lägenhet, berättar en granne.

– Jag har ännu inte förstått vad som har hänt, säger kvinnan.

En annan granne träffar vi vid den närliggande Västerstrandsskolan. I skolans lokaler finns personalen från kommunens Posomgrupp. Barn och vuxna kommer till skolan med rosor för att prata av sig och fika.

– Hela området är i chock, det är ofattbart det som har hänt, kvinnan.

ANNONS